Çinli bilim insanları yıldızlar ile gezegenleri gözlemlemek için Tibet Özerk Bölgesi'ne dünyanın en büyük kırılmalı teleskobunu inşa etmek için çalışıyor. Bölgenin bilim ve teknoloji departmanının müdür yardımcısı Wang Junjie, 1 metre açıklığa sahip optik teleskobun inşasının bölgenin merkezi Lhasa'da halihazırda başladığını söyledi. Yüksek rakımı ve açık gökyüzüyle Tibet, gökcisimlerini gözlemlemek için dünyadaki en iyi noktalardan biri olarak kabul ediliyor.

Kırılmalı teleskop, uzaydaki insan gözüyle görülemeyecek uzaklıkta bulunan cisimleri göstermek için lens kombinasyonu kullanan bir alet. Wang, bilim insanlarının kırılmalı teleskobu Dünya'ya yakın astreoitleri gözlemlemek de dahil olmak üzere gökyüzü araştırmalarında kullanacağını belirtti. Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Ulusal Astronomi Gözlemevi tarafından yönetilen teleskop projesi, aynı zamanda astronomik bilimlerin popülerleştirilmesini de içeriyor. Bilim insanları internet üzerinden bu büyük teleskobun benzersiz perspektifini yansıtan fotoğraflar, videolar ve interaktif özellikleri görüntüleyebilecek.

Wang'in verdiği bilgiye göre, 1 metre açıklığındaki kırılmalı teleskop, inşaatına bu yıl başlanması beklenen ve tamamlanmasının ardından dünyanın en yüksek astronomik gözlemevi olacak bölgesel bir planetaryumun tepesine yerleştirilecek.

Çin uzaya altı yeni uydu gönderdi Çin uzaya altı yeni uydu gönderdi

Editör: İRFAN KARSLI