BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 2 Mart (Xinhua) -- Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Afganistan'da böylesi korkunç insani ve ekonomik bir durum varken ABD hükümetinin geçen ay dondurulmuş halde bulunan 7 milyar dolarlık Afgan varlıklarını başka amaçlar için kullanmaya karar verdiğini ve bunun da Afganistan genelinde protestoların yayılmasına neden olduğunu söyledi.

Bu varlıkların Afgan halkına ve egemen bir devlet olan Afganistan'a ait olduğunu belirten Zhang, başka ülkelerin denizaşırı varlıklarını ABD iç hukukuna göre keyfi olarak kullanılmasının bir benzerinin bulunmadığının altını çizdi. Zhang, bunun sadece Afganistan'ın egemenliğine ve mülkiyetine yönelik bir ihlal değil, aynı zamanda uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu söyledi. Çin temsilcisi, bu fonların Afganistan'ın sahip olduğu tek mevcut varlık olduğuna, ülkenin istikrarı ve kalkınmasında çok önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Temsilciye göre, Afgan halkı için bu varlıklar, hayat kurtarabilecek maddi güç ve hayatta kalma umutları olma özelliği taşıyor. Afganların onlara en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde, dondurma ve zimmete geçirme gibi acımasız eylemler onlara "ikinci zararı" veriyor ve bu tamamen ahlak ve adalet ruhuna aykırı bulunuyor.

Zhang, ABD'nin yaptığının yasalara uygun olmadığını, mantıksız ve insanlık dışı olduğunu belirterek Çin'in ilgili ülkelere durumu daha da kötüleştirmek yerine bu varlıkların derhal, koşulsuz ve tam olarak Afgan halkına iade edilmesi için çağrıda bulunduğunu kaydetti. Zhang ayrıca, ABD'nin insani konularda çifte standart uygulamayı bırakması gerektiğini de ifade etti.

Afganistan çok sayıda zorluktan ve sıkıntıdan geçti, şu anda da yeniden yapılanmanın çok önemli bir aşamasında duruyor. Ülke, siyasi yapısını iyileştirmek, üretimde ve geçimde düzeni sağlamak, yabancı ülkelerle alışveriş ve işbirliğini aktif olarak yürütmek için çok çalışıyor. Zhang, gitgide daha fazla ülkenin Afgan geçici hükümetiyle çeşitli şekillerde ilişki kurma eğiliminde olduğunu söyledi.

Zhang, uluslararası toplumun, "Afganların liderliğinde, Afganların sahipliğinde" ilkesine bağlı kalmaya devam etmesi, Taliban ile adil, rasyonel ve pragmatik bir yaklaşımla ilişkilerini artırması ve Taliban'a uluslararası toplumun beklentilerine karşılık verebilmesi için sabırla rehberlik etmesi gerektiğini kaydetti. Afganistan'ın sadece bu yolla kalıcı barış ve istikrarı kademeli olarak sağlayabileceğini ve terörizmin beslendiği ortamı yok edebileceğini belirten Zhang, Afgan kadınlar ve çocukların bu sayede daha iyi bir gelişim kaydedebileceğini ifade etti.

Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı

Dost bir komşu olan Çin'in her daim Afganistan'ın barışçıl ve istikrarlı gelişimini desteklemeyi tahhüt ettiğini söyleyen Zhang Jun, Çin'in bölgedeki ülkelerle yakın bir şekilde çalışacağını, Afganlarla ilgili çok taraflı çeşitli mekanizmalara aktif olarak katılacağını ve sinerji yaratmak, Afganistan'ın sağlam bir kalkınma yolunda yürümesine yardımcı olmak için tüm tarafların koordineli eylemlerini teşvik edeceğini kaydetti.

Editör: İRFAN KARSLI