Çin

Çin, su ekolojisinin korunmasında önemli ilerlemeler kaydetti

Abone Ol

BEİJİNG, 31 Ağustos (Xinhua) -- Çin, bu yılın ilk yarısında ulusal su kalitesini iyileştirmeye devam ederken, önemli nehir havzalarının su ekolojisini koruma konusunda da kayda değer adımlar attı. Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı yetkilisi Huang Xiaozeng Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde mükemmel su kalitesine sahip olarak sınıflandırılan yüzey suyu kütlelerinin oranının 2023 yılında bir önceki yıla göre 1,5 puan artarak yüzde 89,4'e ulaştığını söyledi.

Huang, bu rakamın 14. Beş Yıllık Plan'da (2021-2025) belirlenen hedefi 4,4 puan aştığını belirtti. Yangtze Nehri'ni örnek veren Huang, havzadaki izleme alanlarının yüzde 98,5'inin 2023 yılında mükemmel su kalitesine ulaştığını ve bu oranın bir önceki yıla göre yüzde 0,4 puan yükseldiğini açıkladı. Huang'a göre, Yangtze Nehri Havzası'nda kaydedilen yerli balık türlerinin sayısı 2022 yılına kıyasla 34 tür artarak 227'ye yükseldi.

Ayrıca, ulusal olarak korunan sucul yaban hayatı türlerinin sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre üç tür artarak 14'e yükseldi. Huang ayrıca, geçen yıl Haziran ayında Ekoloji ve Çevre Bakanlığı'nın ilgili departmanlarla işbirliği içinde Yangtze Nehri Havzası'ndaki su ekolojisini değerlendirmek için ayrıntılı kriterler yayımladığını belirtti. Bu kriterler doğrultusunda ilk değerlendirmenin 2025 yılında yapılması planlanıyor. Yetkili, Yangtze'deki pilot çalışmalara dayanarak, Çin'in ülke genelinde su ekolojisi izleme ve değerlendirme yöntemlerini iyileştirmeyi, su ekolojisi standartlarını oluşturup geliştirmeyi, ayrıca güzel bir Çin inşa etmek için değerlendirme sistemini desteklemeyi amaçladığını söyledi.