BEİJİNG, 4 Mart (Xinhua) -- Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Tanıtım Departmanı başkan yardımcısı Lyu Yansong, beyaz kitabı tanıtmak için düzenlenen basın toplantısında, ülkenin engelli sporlarına yaklaşımının refahın iyileştirilmesi ve bağımsızlığın kolaylaştırılmasının bir birleşimi olduğunu ve engellilerin insan haklarına ve kişisel haysiyetine saygı gösterilmesini ve korunmasını vurguladığını söyledi.

ÖNLEMLER

Fenerbahçe: 'Bu karar toplumsal ayrışmayı derinleştirecek' Fenerbahçe: 'Bu karar toplumsal ayrışmayı derinleştirecek'

Lyu, geçen on yıllar boyunca Çin'in engelli sporların gelişimini desteklemek, tarihi ilerlemeyi güvence altına almak ve eşitlik, katılım ve paylaşım hedeflerine yaklaşmak için bir dizi önlem aldığını söyledi. Engelliler için spor, rehabilitasyon hizmetlerine dahil edildi. Her düzeydeki hükümetler spor rehabilitasyonu ve faaliyetleri yürüttü.

Beyaz kitaba göre, Çin'de engelliler için temel kültür ve spor faaliyetlerine katılım oranı 2015'teki yüzde 6,8'den 2021'de yüzde 23,9'a fırladı. Beyaz kitapta, engelli insanlar için rehabilitasyon ve spor hizmetlerinin Çin'de gelişmeye devam ettiği belirtildi.

2020 yılı itibarıyla ülke çapında toplam 10 bin 675 erişilebilir spor salonu inşa edildi, 125 bin eğitmen yetiştirildi ve ağır engelli bir bireyin bulunduğu 434 bin haneye evde rehabilitasyon ve spor hizmetleri sağlandı.

Ülke, sporda erişilebilir bir ortam üzerinde çalışıyor; spor salonlarını ve tesislerini engelliler için daha erişilebilir hale getirmek için yeniliyor. Beyaz kitapta, örneğin Beijing'in 2019'dan bu yana 336 bin tesis ve alanda değişiklik yaptığı kaydedidi.

PARALİMPİK GÜCÜ

Çin Engelliler Federasyonu yönetim kurulu başkan yardımcısı Wang Meimei'ye göre, Beijing 2022 Paralimpik Oyunları, Çin'deki kış engelli sporlarına destek verdi. Wang, aynı basın toplantısında, Çin'in 2015'te Oyunlara ev sahipliği yapma hakkını elde etmesinin, ülkenin Kış Paralimpik Sporlarının gelişimi için büyük fırsatlar yarattığını söyledi.

Wang, 2015'ten 2021'e kadar Kış Paralimpik sporcularının 50'den az olan sayısının yaklaşık bine yükseldiğini söyledi. Giderek daha fazla sayıda engelli, hayallerine kavuşuyor ve spor sayesinde hayatlarında önemli gelişmeler elde ediyor.

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde işitme engelli kayak takımının üyesi olan Hu Haitao, ayaklarına kayakları ilk kez Kasım 2018'de taktı. Hu yalnızca üç ayda, engelliler için 2019 ulusal oyunlarında bronz madalya kazandı ve iki yıl sonra iki gümüşü cebine koydu.

Takım arkadaşı Yang Changrong, 2021'de Sichuan'ın merkezi Chengdu'da düzenlenen bir gençler kayak yarışmasında ikinci oldu. 11 yaşındaki kız çocuğu, hayalini sınıf arkadaşlarıyla paylaşmak için kendini hazırladı. "Kayak yapmayı seviyorum. Ve Olimpiyat şampiyonları gibi yarışmak istiyorum" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI