Çin ve Venezuela liderleri ikili ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümünü kutladı Çin ve Venezuela liderleri ikili ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümünü kutladı

BEİJİNG, 26 Haziran (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin'i ikili etkileşimleri engellemekle suçlayan ABD'nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns'e tepki gösterirken, ABD tarafına etkileşimleri teşvik etmek üzere somut adımlar atma çağrısında bulundu. Mao, Çarşamba günkü olağan basın toplantısında, Çin'in iki ülke arasındaki etkileşimi artırmayı "imkansız" hale getirdiğini söyleyen Burns'ün açıklamalarını değerlendirdi. Bir söyleşi esnasında söz konusu ifadeleri kullanan Burns, Çin'i insanların ABD Büyükelçiliği etkinliklerine katılmasını engellemekle suçlamıştı.

Burns tarafından sarf edilen ifadeleri reddeden Mao, bu ifadelerin gerçeklerle örtüşmediğini, iki ülke liderinin San Francisco görüşmesinde vardığı önemli uzlaşıdan saptığını, Çin ve ABD'nin ilerlemesinin doğru yoluna zıt düştüğünü ve ikili ilişkilerin sağlam ve istikrarlı gelişimine yardımcı olmadığını söyledi.
Sözcü, Çin'in ABD'yle ilişkilerini her zaman karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği ilkelerine uygun şekilde geliştirdiğini ve halklar arası etkileşimleri teşvik etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Mao, Çin ile ABD arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana en büyük ve çeşitlilik içeren gençlik programı olan 2024 Çin-ABD Gençlik Festivali'nin an itibarıyla Fujian eyaletinin Fuzhou kentinde gerçekleştirilmekte olduğuna dikkat çekti. İki ülke arasındaki kültürel etkileşimlere müdahale edenin Çin değil ABD tarafı olduğunu vurgulayan Mao, ABD'nin "ulusal güvenlik" bahanesiyle ABD'deki Çinli öğrencileri gerekçesiz şekilde taciz edip sorguladığını ve ülkelerine geri gönderdiğini, bunun ise ilgili taraflara büyük zarar verdiğini belirtti. Mao, "ABD tarafının halklar arası ve kültürel etkileşimleri somut eylemlerle teşvik etmek ve Çin-ABD ilişkilerinin sağlam ve istikrarlı gelişimini desteklemek üzere Çin ile birlikte çalışmasını umuyoruz" dedi.

Editör: Şeymanur Erbay