Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

CMSA Müdür Yardımcısı Ji Qiming, fırlatma merkezinde düzenlenen basın toplantısında, uzay aracının Çin'in uzay istasyonunun inşası için Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo isimli üç erkek astronotu uzaya götüreceğini söyledi.

Uzay aracı yörüngeye girdikten sonra yörüngedeki uzay istasyonu çekirdek modülü Tianhe ile hızlı bir otomatik buluşma ve kenetlenme gerçekleştirecek ve ardından çekirdek modül ve kargo gemisi Tianzhou-2 ile bir kompleks oluşturacak. Shenzhou-12'deki astronotlar çekirdek modülde yer alacak ve üç ay boyunca yörüngede kalacak.

Ji, fırlatmanın Çarşamba sabahı yakıtı doldurulacak olan bir Uzun Yürüyüş-2F taşıyıcı roketiyle gerçekleştirileceğini söyledi. Çin, uzay istasyonu çekirdek modülü Tianhe'yi 29 Nisan'da ve kargo uzay aracı Tianzhou-2'yi 29 Mayıs'ta fırlatmıştı. Ji'ye göre, iki uzay aracının kompleksi iyi durumda bulunuyor ve tüm ekipman normal olarak çalışıyor.

Ji, 390 kilometre yükseklikte yörüngedeki bir noktaya taşınan kompleksin hem astronotların girişine hem de buluşma ve yerleştirme işlemine hazır olduğunu söyledi. Shenzhou-12 misyonunu yürüten tüm sistemin kapsamlı bir provadan geçirildiğini belirten Ji, mürettebatın iyi durumda olduğunu ve fırlatma öncesi tüm hazırlıkların tamamlandığını da sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI