2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nda sergilenen geleneksel eserler ilgi odağı oldu 2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nda sergilenen geleneksel eserler ilgi odağı oldu

MOSKOVA, 22 Ağustos (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin arasında Çarşamba günü gerçekleştirilen görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride Çin-Rusya ilişkilerinin ittifak kurmama, cepheleşmeme ve herhangi bir üçüncü tarafı hedef almama ilkelerine dayandığı vurgulandı. Bildiride iki taraf meşru hak ve menfaatlerini kararlılıkla koruyacakları ve ikili ilişkilerin normal gelişimini engellemeye, iki ülkenin içişlerine karışmaya veya iki ülkenin ekonomik gelişimini, teknolojik ilerlemesini ve uluslararası kalkınma fırsatlarını kısıtlamaya yönelik her türlü girişime karşı çıkacakları taahhüdünde bulundu. Bildiride Çin ve Rusya'nın birbirlerini her zaman öncelikli işbirliği ortakları olarak gördükleri ve karşılıklı saygı, eşit muamele ve kazan-kazan işbirliğine bağlı oldukları yinelendi.

İki ülke Birleşmiş Milletler Antlaşması'na, uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkileri düzenleyen temel normlara tam olarak bağlı kalınması ve daha adil ve istikrarlı çok kutuplu bir dünya düzeninin oluşturulmasının teşvik edilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı. Çin ve Rusya ortak bildiride, bazı ülkelerin hegemonyacı ve sömürgeci anlayışı sürdürdüklerini, kendi ayrıcalıklarını korumak için sözde "kurallara dayalı düzeni" kullanmaya çalıştıklarını, diğer ulusların egemenliğini ihlal ettiklerini, içişlerine karıştıklarını, ekonomik büyümelerini ve teknolojik gelişmelerine yönelik baskı uyguladıklarını ve yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ülkelerin kolektif yükselişini engellediklerini belirtti. Li Çarşamba günü Mişustin ile birlikte Çin ve Rusya hükümet başkanlarının 29. olağan toplantısına eş başkanlık etti. Çin ve Rusya hükümet başkanları arasında 1996'dan beri her yıl düzenlenen toplantı, iki ülke lideri tarafından varılan mutabakatın hayata geçirilmesi ve ikili işbirliği ile halklar arası etkileşimin teşvik edilmesi için önemli bir mekanizma işlevi görüyor.

Kaynak: rss