LHASA, 18 Ağustos (Xinhua) -- Çin'in Xizang Özerk Bölgesi'nin merkezi Lhasa'da Asya'nın "su kulesi" olarak bilinen Qing-Zang Platosu'nu incelemek üzere "bir buzul, iki göl ve üç nehirden" oluşan bir bölgeye bilimsel keşif gezisi başlatıldı. Bölgede dünyanın en büyük buzulu olan ve orta ve düşük yükseltili bölgelerde bulunan Purog Kangri Buzulu ve Xizang'daki en büyük göl olan Siling Gölü ve ikinci en büyük göl olan Namtso Gölü yer alıyor. Yangtze Nehri, Nujiang Nehri ve Yarlung Zangbo Nehri'nin de bu bölgeden doğduğu biliniyor. Son 20 yılda bölgedeki iklim ve çevre, buzulların hızla geri çekilmesi ve göllerin hızla genişlemesi gibi dramatik değişimler yaşadı. Bu süreçte bölgedeki ekosistemin yapı ve işlevinde insan yaşamını ve gelişimini etkileyebilecek önemli değişiklikler yaşandı. Pazar günü başlatılan bilimsel keşif gezisi, Yerküre sistemi bilimi bakış açısıyla bölgedeki iklim ve ekoloji değişikliklerinin özelliklerini belirleyip bu değişikliklerin arkasındaki mekanizmaları ortaya çıkaracak.

Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız

Gezide ayrıca bölgedeki ekolojik güvenlik bariyerlerindeki kilit öneme sahip işlevsel değişiklikler de değerlendirilecek ve ekolojinin korunup eski haline getirilmesine yönelik kritik önlemler ile yeşil kalkınmaya yönelik bilimsel tavsiyeler sunulacak. Geziye Yao Tandong ve Lonnie Thompson gibi ünlü bilim insanlarının liderliğinde 400'ün üzerinde araştırmacı katılacak. Bilim insanları Asya'nın "su kulesindeki" değişim ve etkiler, ekosistemler ve karbon döngüleri, dağ ortamları ve sağlığı, kaynak ve enerji olanakları, yapısal ve çevresel evrim ve yeşil kalkınma yolları şeklindeki altı alana odaklanan altı araştırma ekibine ayrılacak.

Kaynak: rss