İstanbul merkezli Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı Akkan Suver, Çin ve Orta Asya ülkelerinin son yıllarda karşılıklı siyasi güven ve fayda sağlayan işbirliğini derinleştirdiğini, iyi komşuluk ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliğinde başı çektiğini, ayrıca yeni uluslararası ilişkiler kurmada model haline geldiğini belirtti.
İSTANBUL, 19 Mayıs (Xinhua) -- İstanbul merkezli Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı Akkan Suver, Çin-Orta Asya Zirvesi'nin bölgenin refahı ve barışı için "bolca fırsat" yaratacağını belirtti. Suver, Xinhua ile kısa süre önce yaptığı söyleşide, "Antik İpek Yolu'nun kalbinde yapılan zirve, aslında bölgenin refah ve barışı için yeni bir umut kaynağı. Bu yeni bir başlangıç. Ben böyle değerlendiriyorum" dedi. İki gün süren zirve, antik İpek Yolu'nun başlangıç noktası olan, Çin'in kuzeybatısındaki Shaanxi eyaletinin merkezi Xi'an'da Perşembe günü başladı.
Suver, "21. yüzyılın ilk çeyreğini tamamlamaya yaklaşırken, gelecekte ne ile karşılaşacağımızı bugünden tahmin etmek zor. Fakat bir şeyden eminiz, yükselen Asya gerçeğinden" dedi. Yetkili, Çin ve Orta Asya ülkelerinin son yıllarda karşılıklı siyasi güven ve fayda sağlayan işbirliğini ilerlettiğini, iyi komşuluk ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliğinde başı çektiğini, ayrıca yeni uluslararası ilişkiler kurmada model haline geldiğini belirtti. Suver, "Artık dünyanın sloganı birlikte yaşam, birlikte çalışma. Zirve, insanların yan yana gelip birbirlerini tanımaları, dilleri ve dinleri aracılığıyla iletişim kurmaları ve ürünleri ihraç ve ithal etmeleri için bir fırsat" ifadelerini kullandı. Uzman, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Çin ile Orta Asya Ülkeleri arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen sanal zirvede geçen yıl söylediği sözleri hatırlattı.
Xi sanal zirvede, "Uluslararası durum nasıl değişirse değişsin ya da Çin gelecekte ne kadar gelişirse gelişsin, Çin her zaman Orta Asya ülkelerinin güvenebileceği iyi bir komşusu, ortağı, dostu ve kardeşi olacak" demişti. Bu yıl Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin 10. yıl dönümünün kutlandığına dikkat çeken Suver, inisiyatifin bölgesel ve uluslararası ekonomi ve ticarete olağanüstü katkıda bulunduğunu söyledi. Suver, "Kuşak ve Yol İnisiyatifi, tarihsel ve kültürel bir değer olarak Asya'yı Avrupa ve Afrika'ya bağlayan bir ticaret rotası ve hattı olmanın ötesinde, bölgede yaşayan kültür, din ve ırkların izlerini taşıyan olağanüstü bir tarihi ve kültürel zenginliğe kapı açtı" dedi.
Uzman, "Sermaye yakınsaması, para ve bilim entegrasyonu, altyapı ağları, özellikle demiryolları ve limanların iyileştirilmesi veya restorasyonu yoluyla gerçekleştirilen Kuşak ve Yol İnisiyatifi, bir dönem projesidir" ifadelerini kullandı. Suver, "Temelleri 10 yıl önce atılan Kuşak ve Yol İnisiyatifi, dünyamızın geleceğinde barış, ticaret ve refahın kapılarını açacak bir anahtar niteliğindedir" diyerek sözlerini noktaladı.