Dünya

Çin-Orta Asya boru hattında 2020'de 39 milyar metreküp doğalgaz taşındı

Türkmenistan ve Özbekistan sınırından başlıyan boru hattı Özbekistan ve Kazakistan'dan geçiyor ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Horgos'ta Çin'in Batıdan Doğuya Doğalgaz B...

Abone Ol

Türkmenistan ve Özbekistan sınırından başlıyan boru hattı Özbekistan ve Kazakistan'dan geçiyor ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Horgos'ta Çin'in Batıdan Doğuya Doğalgaz Boru Hattı'na bağlanıyor. Bu, Çin'in ilk ulus ötesi doğalgaz boru hattı.

Bin 833 kilometre uzunluğunda olan ve gaz iletim kapasitesi yıllık 60 milyar metreküp olarak tasarlanan boru hattı, Aralık 2009'da hizmete alınmasından bu yana, 11 yıldır istikrarlı ve güvenli bir şekilde faaliyet gösteriyor.

Çarşamba günü itibarıyla, 336 milyar metreküpten fazla doğalgazın boru hattı üzerinden ithalatı gerçekleştirildi; 27 eyalet, belediye, otonom bölge ve Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden 500 milyondan fazla insan bu doğalgazdan yararlandı.

Şirketin verilerine göre, boru hattı yoluyla ithal edilen doğalgaz, Çin'in bu dönemdeki toplam kullanımının yüzde 15'ten fazlasını karşılıyor. Şirketin açıklamasında, boru hattının istikrarlı bir şekilde işletilmesinin geçtiği ülkelerdeki ekonomik kalkınmaya ve Çin'in enerji yapısının yeşil dönüşümüne katkıda bulunduğu belirtildi.