Çin

Çin: Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için tüm taraflarla çalışacağız

Abone Ol

BEİJİNG, 16 Ekim (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, nükleer silahların tamamen yasaklanması ve bütünüyle ortadan kaldırılması ve nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine ulaşılmasına yönelik çabaları sürdürmek üzere tüm taraflarla çalışmaya istekli olduklarını söyledi.

16 Ekim 1964 tarihinde ilk atom bombası testini gerçekleştiren Çin, aynı gün nükleer silahları hiçbir zaman ve hiçbir koşulda ilk kullanan taraf olmama politikası izleyeceğini duyurmuştu. Mao, Çarşamba günkü olağan basın toplantısında konuya ilişkin yorumunun sorulması üzerine "nükleer silahları ilk kullanan taraf olmama politikasının, stratejik güveni artırmaya, nükleer silahsızlanma sürecini desteklemeye, stratejik riskleri etkin şekilde azaltmaya ve küresel stratejik denge ve istikrarı geliştirmeye yardımcı olduğunu tarih ve gerçeklerin kanıtladığını" belirtti.

Geçtiğimiz 60 yıl içinde nükleer silahları ilk kullanan taraf olmama politikasının, uluslararası düzeyde silahların kontrolü alanında giderek daha önemli bir uzlaşı ve öncelik haline geldiğini kaydeden Mao, bu yıl Çin'in Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması Taraflarının 11. Gözden Geçirme Konferansı Hazırlık Komitesi'nin ikinci oturumuna Nükleer Silahları İlk Kullanan Taraf Olmama İnisiyatifi hakkında bir ön rapor sunduğunu sözlerine ekledi.