Yurt

Çin, nadir bulunan altın kalkık burunlu maymun popülasyonu üzerine araştırma yürütüyor

Doğa parkı yönetiminden Li Haibo, Guizhou kalkık burunlu maymunlarıyla ilgili çalışmanın, yaşam alanları, popülasyonları, dağılımları, yemek ve davranış alışkanlıkları ile akt...

Abone Ol

Doğa parkı yönetiminden Li Haibo, Guizhou kalkık burunlu maymunlarıyla ilgili çalışmanın, yaşam alanları, popülasyonları, dağılımları, yemek ve davranış alışkanlıkları ile aktivite kalıplarının durumununun yanı sıra nüfuslarındaki değişim eğilimlerini de içereceğini söyledi. Li, kalkık burunlu maymunların küçük aile popülasyonlarının oluşumu, yaklaşık erişkin ve genç maymunların oranı ile maymunların popülasyonlarını sürdürmelerini tehdit eden unsurların da araştırılacağını sözlerine ekledi. Guizhou kalkık burunlu maymunu ya da diğer adıyla Guizhou altın maymunu, Çin'de üst düzey devlet koruması altında ve Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından da tehlike altındaki tür olarak kabul ediliyor.

Çin'e özgü üç tür altın kalkık burunlu maymundan biri olan Guizhou kalkık burunlu maymunu en küçük nüfusa ve en dar yaşam alanına sahip, haklarındaki ekolojik bilgi de en az düzeyde. Guizhou'nun kuzeydoğusundaki Fanjingshan Dağı, onların tek yaşam alanı. Li, maymunların genel olarak deniz seviyesinden bin ila 2 bin metre yüksekte, dağlardaki 340 kilometrekarelik alana dağıldığını söyledi. Bu türün doğum yapıp bir ya da bazen iki yavru dünyaya getirmesi için üç ila altı yıl gerekiyor.

Li, araştırma için insansız hava aracıyla gözlem, termal görüntüleme ve kızılötesi kameralarla gözlem gibi teknolojilerin kullanılacağını da aktardı. Çalışmanın ilk etabının Eylül 2022'de bitmesi ve onaylanması, ek araştırmaların da bundan sonra yapılması bekleniyor. Çalışmanın nihai sonuçlarının 2023 baharında açıklanması öngörülüyor.