Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin Ay Keşif ve Uzay Programı Merkezi'ne göre, Perşembe günü itibarıyla, 54 Mars günü boyunca gezegenin yüzeyinde çalışan Zhurong, 300 metreden fazla yol katetti. Bir Mars günü, Dünya'daki bir günden yaklaşık 40 dakika daha uzun. Gezgin, Mars yüzeyine indiğinden beri inceleme ve keşif yapmak için güneye doğru hareket ediyor. Navigasyon arazisi kamerası, yol boyunca her gün yeryüzü şekillerinin görüntülerini çekiyor. Yeraltı radarı, meteorolojik ölçüm cihazı ve yüzey manyetik alan dedektörü de tespit için çalışır durumda. Gezgin, kayalar ve kum tepeleri gibi belirgin yeryüzü şekilleriyle karşılaştığında, yüzey bileşimi dedektörü ve çok bantlı kamera ile sabit nokta tespiti yapıyor.

bileşimi dedektörü ve çok bantlı kamera ile sabit nokta tespiti yapıyor. Görüntüde, Mars'taki kayaların doku özellikleri ve gezgin Zhurong'un tekerlek izleri görülüyor. (Fotoğraf: CNSA/ Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Mars kayalarının iki görselinde, kayalarının doku özellikleri ve gezginin tekerlek izleri net bir şekilde görülüyor ve bazı kaya yüzeylerinin tozla kaplı halde olduğu dikkat çekiyor.

Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti
Görüntüde, Mars'taki bazı kaya yüzeylerinin tozla kaplı olduğu görülüyor. (Fotoğraf: CNSA/Dağıtım Xinhua aracılığıyla) 26 Haziran'da çekilen görüntü, Mars'taki kızıl bir kum tepesini gösteriyor. (Fotoğraf: CNSA/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

26 Haziran, Zhurong'un 42. Mars günü. Gezgin, bir kum tepesi bölgesine ulaştı. Gezgindeki navigasyon arazi kamerası, yaklaşık altı metre mesafedeki kızıl kum tepesinin görüntülerini çekti. Bir görüntüde, kum tepesinin etrafına dağılmış farklı büyüklükteki taşlar bulunuyor. Gezgine dönük olan taş, yaklaşık 34 santimetre genişliğinde.

26 Haziran'da çekilen görüntü, Mars'taki kızıl bir kum tepesini gösteriyor. (Fotoğraf: CNSA/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

4 Temmuz, Zhurong'un 50. Mars günü. Gezgin, yaklaşık 40 metre uzunluğunda, sekiz metre genişliğinde ve 60 santimetre yüksekliğindeki kum tepesinin güney tarafına doğru yöneldi.

4 Temmuz'da çekilen görüntü, yaklaşık 40 metre uzunluğunda, 8 metre genişliğinde, 60 santimetre yüksekliğindeki bir Mars kum tepesinin tamamını gösteriyor. (Fotoğraf: CNSA/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Görüntünün sol tarafında, çeşitli şekillerde bir taş kümesi görülüyor. İniş aracının arka kapağı ve paraşütü ise sağ üst köşede yer alıyor. Zhurong görüntüyü çektiği sırada, gezgin ve iniş noktası arasındaki doğrusal mesafe yaklaşık 210 metre, gezgin ile arka kapak ve paraşüt arasındaki mesafe ise yaklaşık 130 metreydi.

Çin'in Mars gezgini Zhurong'un çektiği görüntüde, solda çeşitli şekillerdeki bir taş kümesi ve sağ üst köşede iniş aracının arka kapağı ve paraşütü görülüyor. (Fotoğraf: CNSA/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Çin'in bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir gezginden oluşan Tianwen-1 misyonu 23 Temmuz 2020 tarihinde başlatılmıştı. Gezgini taşıyan iniş aracı, 15 Mayıs'ta Mars'ın kuzey yarımküresindeki geniş bir düzlük olan Utopia Planitia'nın güney kısmına iniş yapmıştı. Gezgin Zhurong iniş platformundan Mars yüzeyine 22 Mayıs'ta inerek, kızıl gezegeni araştırmaya başladı. Bu, Çin'i ABD'nin ardından, Mars yüzeyinde bir gezgin indiren ve çalıştıran ikinci ülke haline getirdi.

Editör: İRFAN KARSLI