BEİJİNG, 10 Temmuz (Xinhua) -- Çin Maliye Bakanlığı'ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada Çin ve ABD'nin, iki ülke liderinin Bali'deki görüşme sırasında vardıkları uzlaşmaya uygun olarak ekonomi alanındaki tüm seviyelerde üst düzey etkileşim ve iletişimi sürdürme konusunda anlaştıkları bildirildi. Bakanlık, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Pazar günü sona eren dört günlük Çin ziyaretine ilişkin olarak söz konusu açıklamayı yaptı. Bakanlık, Yellen ile yapılan görüşmelerde Çin tarafının, ABD'nin ikili ilişkileri en kısa sürede rayına oturtma konusunda akılcı ve faydacı bir yaklaşım sergilemesi yönündeki temennilerini dile getirdiğini belirtti. Bakanlık, Çin'in ikili ekonomik meseleler ve küresel sorunlarla ilgili tutumunu açıkladı. Bunlar arasında Çin-ABD ekonomik ilişkilerinin karşılıklı faydaya dayalı doğası, ABD'nin ekonomik yaptırımlarıyla ilgili endişeler ve Çin'in baskılanması meselesi, Çin'in sağlıklı ekonomik rekabete yönelik tutumu ve küresel sorunlar konusunda ABD ile birlikte çalışma isteği sıralandı.
Bakanlığa göre Çin, sağlıklı bir Çin-ABD ekonomik ilişkisi kurulması için tüm tarafların meşru kalkınma hak ve çıkarlarına tam olarak saygı duymanın ve piyasa ekonomisi ilkeleri ile DTÖ kurallarına uygun olarak rekabeti sağlıklı şekilde yürütmenin gerekli olduğuna inanıyor. Açıklamada, "Farklılıklar yabancılaşmaya yol açmaktan ziyade iletişim ve etkileşimi ilerletmek için tam bir motivasyon olarak görülmeli" ifadesi yer aldı. Bakanlık, Çin ve ABD'nin ikili ekonomik ilişkilere istikrar ve pozitif enerji getirmek için samimi iletişim yoluyla önemli ikili ekonomik meseleler üzerinde uzlaşma aramaları gerektiğini vurguladı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin doğası gereği karşılıklı fayda sağladığını belirten bakanlık, Çin'in kalkınmasının ABD için bir meydan okumadan çok fırsat, riskten çok kazanım olduğuna inandıklarını belirtti. Bakanlığa göre iki taraf arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi her iki ülke için de kullanışlı bir ihtiyaç ve doğru seçim olma özelliği taşıyor. Açıklamaya göre ABD tarafı, Çin'le "bağları koparma" gibi bir arayışı olmadığını iletirken, dünyanın lider iki ekonomisinin bağları koparmasının her iki ülke için de felaketle sonuçlanacağını ve dünyaya istikrarsızlık getireceğini belirtti.
ABD görüşmelerde ayrıca, diğer ülkeleri taraf seçmeye zorlamak ve dünya ekonomisini parçalamak gibi bir niyeti olmadığını belirtti. Görüşmelerde çeşitli konulardaki endişelerini yineleyen Çin ise ABD'den Çin ürünlerine yönelik ek gümrük vergilerini kaldırmasını, Çinli işletmelere yönelik baskıyı durdurmasını, iki yönlü yatırımları adil şekilde değerlendirmesini, Çin'deki ihracat denetimlerini gevşetmesini ve Xinjiang'a ilişkin tüm ürünlerin ithalatına koyduğu yasağı kaldırmasını istedi. Çin, ikili ekonomik ilişkilerle ilgili büyük endişelerinin giderilmesi için ABD'nin somut adımlar atması yönünde temennide bulundu. Makroekonomik ve finansal istikrar, iklim değişikliği ve borç meseleleri ile ilgili küresel çapta giderek artan zorlukların hakim olduğu bir dönemde Çin, ABD de dahil olmak üzere gelişmiş ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmesini, gelişmekte olan ülkelerin endişelerini anlamasını ve çözmesini, ayrıca ortak küresel kalkınmayı desteklemek için daha fazla çaba göstermesini umduğunu kaydetti.