Çin

Çin: Kuzey Akım patlamalarıyla ilgili soruşturma sonuçları bir an önce açıklanmalı

Abone Ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 12 Temmuz (Xinhua) -- Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Kuzey Akım doğal gaz boru hattında yaklaşık 10 ay önce meydana gelen patlamaya ilişkin ülkeler bazında yürütülen soruşturmanın sonuçlarının bir an önce açıklanması çağrısında bulundu. Geng, Salı günü yaptığı açıklamada ilgili ülkelerin bir süredir Kuzey Akım boru hattı patlamalarını soruşturduğunu, ancak henüz net bir açıklama yapılmadığını belirtti. BM Güvenlik Konseyi'nin konuya ilişkin bilgilendirme toplantısında söz alan Geng, "Gecikme ne kadar uzun sürerse, kanıt toplayıp gerçeği bulmak da o kadar zor olacak, daha fazla şüphe ve spekülasyon oluşacak ve soruşturmaların sonuçları da o denli az güvenilir olacak" ifadelerini kullandı.

Geng, ülkesinin, uluslararası toplumun endişelerine yanıt vermenin en iyi yolunun, soruşturmanın sonuçlarını en kısa sürede açıklamak olduğuna inandığını sözlerine ekledi. Kuzey Akım boru hattı patlamalarının Ukrayna krizi bağlamında meydana geldiğini söyleyen Geng, olayın sonrasında ilgili tarafların çok farklı analiz ve yorumlar yaptıklarını hatırlattı. Geng, "Tüm taraflardan, soruşturmaları siyasileştirmemelerini ve siyasi manipülasyon için bir fırsat olarak kullanmamalarını istiyoruz" dedi. Rusya'nın, olayın ana taraflarından biri olduğunu hatırlatan Geng, soruşturmanın nesnel ve tarafsız yapılabilmesi için Rusya ile iletişim ve işbirliğinin gerekliliğine işaret etti.
Çin'in patlamayla ilgili gerçeklerin en kısa sürede aydınlatılması ve faillerin adalete teslim edilmesi yönündeki çağrısını yineleyen Geng, BM Sekreterliği'nin daha işe yarar bilgiler vermesini ve Güvenlik Konseyi'nin de konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmesini istediklerini belirtti.