Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Araştırmacı Cao Youlong'un, Çin Kurt Üzümü Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürüttüğü proje, Nature Research adlı uluslararası bilimsel yayınlarıyla bilinen şirketin çıkardığı açık erişimli bir dergi olan Communications Biology'de bu ayın başlarında yayınlandı. Cao, proje ekibinin yüksek kalitedeki ilk genom haritasını oluşturmak için Çin, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Ortadoğu'dan, goji berry olarak da bilinen bitkinin 13 çeşidini seçtiğini bildirdi.

Çin'in kurt üzümü meyvesinin tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Eski bitkisel ilaç klavuzuna göre, bu meyvenin işlevleri arasında karaciğeri koruma, görme yeteneğini geliştirme ve beden gücünü muhafaza etme bulunuyor. Kurt üzümünün dağıtımı ağırlıklı olarak Çin'in kuzeybatısındaki Ningxia Hui Özerk Bölgesi ile Qinghai ve Gansu eyaletlerinde yapılıyor. Toplam dikim alanı ise 2 milyon mu'nun (133.333 hektar) üzerinde bulunuyor. Bitkinin ana üretim alanı olan Ningxia'da, kurt üzümü dikimi çöl alanların yeşillendirilmesi için de kilit sektör haline gelmiş durumda.

Çin'in ilk kurt üzümü araştırma enstitüsü, Ningxia'nın merkezi Yinchuan'da açıldı. Araştırmaların başarılı sonuçlarının paylaşılması amacıyla inovasyon ekiplerini birleştirmek ve sektörün değerini artırmak için bu enstitünün bölgede açık bir platform olarak hizmet etmesi bekleniyor. Cao'ya göre, "Genom veritabanı; yeni çeşitler yetiştirmek, bitkinin kullanıldığı ilaç ve sağlık ürünlerinin geliştirilmesi amacıyla tıbbi maddelerin sentezini iyileştirmek ve sektörün katma değerini artırmak için yetiştiriciliğe ve gen düzenleme teknolojisine yardımcı olabilir."

Editör: İRFAN KARSLI