BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor

Çin, uluslararası topluluğa aşı sağlayan ülkeler arasında dünyada ilk sırada yer alıyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, kısa süre önce Uluslararası Kovid-19 Aşı İşbirliği Forumu'nun birinci toplantısına gönderdiği yazılı mesajında, "Çin, gelişmekte olan ülkelere Kovid-19 pandemisiyle başa çıkmalarında yardım etmek için elinden geleni yapacaktır" ifadesini kullandı.

Çin'in yıl boyunca dünyaya 2 milyar doz Kovid-19 aşısı sağlamaya çalışacağını ve COVAX'a 100 milyon ABD doları vereceğini belirten Xi, böylece Çin'in, aşıları "küresel kamu malı" haline getirme taahhüdünü gerçekleştirmede bir adım daha atacağını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklanan verilere göre, 4 Ağustos itibarıyla yüksek gelirli ülkelerde yaşayan insanların yüzde 51,15'i aşı olurken, bu oran düşük gelirli ülkelerde sadece yüzde 1,36. Boao Asya Forumu Genel Sekreteri Li Baodong, aşı geliştirmeden aşı uygulamasına kadar Çin'in her zaman insan hayatına öncelik verdiğine işaret ederek, bazı gelişmiş ekonomilerin aşı stokladığı zamanlarda Çin'in açık ve işbirliğine dayalı bir tutum sergileyerek ihtiyacı olan gelişmekte olan ülkelere aşı sağladığını vurguladı.

DSÖ'nün acil kullanım için onayladığı aşılar listesine ve COVAX programına eklenen Çin aşıları, bugüne kadar 100'den fazla ülkede kullanım için onaylandı. Bu da aşıların güvenli ve etkin olduğunun bir göstergesi. Çin'in bazı kurumları ayrıca, üçüncü faz klinik deneylerin yürütülmesinde 20'den fazla ülkeyle işbirliği yaptı. Çin aynı zamanda, gelişmekte olan ülkelere yönelik Kovid-19 aşıları için fikri mülkiyet haklarından feragat edilmesini de destekliyor.

Editör: İRFAN KARSLI