Çin'in Shanghai kentinde Bebinca Tayfunu'na karşı önlemler artırıldı Çin'in Shanghai kentinde Bebinca Tayfunu'na karşı önlemler artırıldı

BEİJİNG, 12 Eylül (Xinhua) -- Çin Ticaret Bakanlığı, Kanada'nın daha fazla Çin menşeli ürüne vergi artışı uygulanmasına ilişkin bir istişare süreci başlatmasına şiddetle karşı olduklarını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kanada'nın Çin menşeli batarya ve parçaları, yarı iletkenler, güneş enerjisi ürünleri ve kritik madenlere yönelik potansiyel vergi artışları konusunda 30 günlük bir istişare başlatma yönündeki son duyurusuna Çin'in tepki gösterdiğini vurguladı.

Sözcü, Kanada'nın Çin menşeli elektrikli araç ve diğer bazı ürünlere kısıtlamalar getirmesinden sadece bir ay sonra böyle bir hamlede bulunmasını "tehlikeli ve sorumsuz" olarak niteledi. Sözcü, söz konusu adımın ikili ekonomik ve ticari ilişkileri ciddi şekilde etkileyeceğini, küresel ekonomik sistemi ve ticaret kurallarını ciddi şekilde baltalayacağını ve küresel sanayi ve tedarik zincirlerini istikrarsızlaştıracağını ifade etti.

Kanada'ya gerçeklerin farkına varma, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına riayet etme ve yanlış yolda daha fazla ilerlemekten kaçınma çağrısı yapan sözcü, Çinli işletmelerin meşru hak ve çıkarlarını savunmak üzere gerekli tüm önlemleri alacaklarını söyledi. Kanada Ağustos ayının sonlarında 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 100, 15 Ekim 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere de Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyum ürünlerine yüzde 25'lik bir vergi artışı uygulayacağını duyurmuştu.

Kaynak: rss