17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü 17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü

Çin Ticaret Bakanlığı, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkedeki çoğu Japon şirketinin Çin pazarından çekilme planı olmadığını söyledi.

Bakanlık Sözcüsü Gao Feng, basında çıkan habere verdiği yanıtta, Japonya Dış Ticaret Örgütü tarafından Nisan ayında yapılan anket sonuçlarını aktardı: Çin'in güneyinde faaliyet gösteren Japon şirketlerinin yüzde 91,7'si işlerini ülke dışına taşımayı planlamıyor; bu rakam Şubat anketine göre yüzde 6,9 puan artış ifade ediyor.

Çin'in devasa bir pazara, eksiksiz endüstriyel destek kapasitesine, yeterli insan kaynağına ve iyi bir altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Gao'ya göre, sözde "Çin'e bağımlılığın azaltılması" piyasa kurallarına uymuyor ve işletmelerin yatırım kararlarının temelini oluşturmayacaktır.

Resmi veriler, bu yılın Ocak-Ekim aylarında, Çin'de kurulan 29 bin 500 yabancı sermayeli yeni işletmeden 604 tanesinin, 20 milyar 260 milyon yuan'a (yaklaşık 3 milyar 90 milyon ABD dolarına) ulaşan yatırımlarıyla, Japon firmaları olduğunu gösteriyor. Çin pazarının daha da açılacağını ifade eden Gao, bu çerçevede ülkenin endüstriyel zinciri destekleme, endüstriyel dönüşüm ve gelişim gibi alanlarda yabancı sermayeli firmalar için hizmetlerini iyileştireceğini ve pazar odaklı, yasalara dayalı ve dünya standartlarında bir iş ortamı oluşturmaya çalışacağını bildirdi.

Editör: İRFAN KARSLI