Çin

Çin-İspanya Forumu'nun 9. toplantısı Beijing'de düzenlendi

Abone Ol

BEİJİNG, 10 Eylül (Xinhua) -- Çin Başbakan Yardımcısı Liu Guozhong ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Pazartesi günü Çin'in başkenti Beijing'de düzenlenen Çin-İspanya Forumu'nun 9. toplantısının açılış törenine katıldı. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi olan Liu, yarım yüzyılı aşkın bir süre önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Çin-İspanya ilişkilerinin sürekli gelişme kaydettiğini söyledi.

Liu, özellikle yeni dönemde iki devlet başkanının stratejik kılavuzluğunda Çin ile İspanya arasındaki siyasi karşılıklı güvenin sürekli sağlamlaştığını, pragmatik işbirliğinin verimli sonuçlar verdiğini ve kültürel ve halklar arası etkileşimin zenginleşip renklendiğini ifade etti.

Liu Çin-İspanya ilişkilerinin bir sonraki 50 yılının başlangıç noktasında bulunan iki tarafın, Çin-İspanya Forumu gibi mekanizma platformlarının rolünden tam olarak yararlanması gerektiğini kaydetti. Liu, iki tarafın birbirlerinin işletmeleri için eşit, adil ve ayrımcı olmayan bir iş ortamı sağlaması, ticaret, yatırım, yeşil enerji ve çevrenin korunması gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmesi ve iki halkın karşılıklı anlayış ve dostluğunu teşvik etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Liu, İspanya'nın Çin'in dışa açılma sürecine güçlü şekilde katılması, ortak kalkınma getirilerinden faydalanması, karşılıklı fayda ve kazan-kazan sonuçları elde etmesi ve ikili ilişkileri bir üst seviyeye çıkarmasından memnuniyet duyacaklarını belirtti. Sanchez ise uluslararası durumun karmaşık ve kestirilemez olmasına karşın fırsatların da bulunduğunu söyledi.

Sanchez, İspanya ve Çin'in güven dolu olması, işbirliğini güçlendirmesi ve küresel zorlukların birlikte üstesinden gelmesi gerektiğini ifade etti. Sanchez, İspanya'nın Çin-İspanya Forumu ve diğer platformlar aracılığıyla Çin'le çeşitli alanlarda diyalog ve etkileşimi güçlendirmeye, yerel işbirliği, yeşil kalkınma işbirliği ve kültürel ve halklar arası etkileşimi derinleştirmeye ve ikili ilişkilerin daha fazla gelişimini teşvik etmeye istekli olduğunu sözlerine ekledi. Forum, Çin Halkı Yabancı Ülkelerle Dostluk Derneği ve İspanya-Çin Konseyi Vakfı tarafından ortaklaşa destekleniyor. Foruma iki ülke hükümetleri, ilgili bölge, kent, üniversite, işletme ve diğer sektörlerden yaklaşık 300 temsilci katıldı.