Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Atmosferik Fizik Enstitüsü'nde yardımcı araştırmacı olan Yang Dongxu, atmosferik tespit ve model simülasyonu teknolojisinin hızlı gelişimi sayesinde, atmosferik karbondioksit konsantrasyonunun gözlenmesi yoluyla karbon emisyonlarının izlenmesi yönteminin, sera gazı emisyonunun azaltılması çabalarının değerlendirilmesinde etkili olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

22 Aralık 2016 tarihinde karbondioksit izleme uydusu TanSat'ı yörüngeye fırlatan Çin, Japonya ve ABD'nin ardından kendi uydusuyla sera gazlarını izleyen üçüncü ülke oldu. Uydunun görevi, küresel atmosferik karbondioksit konsantrasyonunun yüksek doğrulukla izlenmesini gerçekleştirmek ve bilimsel araştırmalar için uydu verileri sağlamak.

Çin'de perakende satışlar Ağustos'ta yüzde 2,1 arttı Çin'de perakende satışlar Ağustos'ta yüzde 2,1 arttı

TanSat'ın gözlem verilerini kullanan araştırmacılar, Mayıs 2017 ile Nisan 2018 arasında küresel olarak karasal karbon net akışını tahmin etti. Bu tahmin, Japonya'nın GOSAT uydusu ve ABD'nin OCO-2 uydusunun sağladığı verilerle neredeyse aynı çıktı.

Yang, araştırmacıların belirli bir yer ve belirli bir zamanda karbondioksit miktarı için bir gözlenen değer, bir de simule edilen değer belirlediğini dile getirdi. Bu iki rakam arasındaki hatayı azaltmak için veri asimilasyonu kullanılıyor. Sonuçlar, önceki akışla karşılaştırıldığında, belirsizliğin yüzde 50'ye varan oranlarda azaltıldığını ortaya koydu.

Küresel karbon akış veri seti, halkın, karbondioksit emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliği eğilimlerine göre karbon yutaklarının artırılması gibi eylemlerinin etkisini anlamasını kolaylaştırıyor. Elde edilen başarı, yakın zamanda Advances in Atmospheric Sciences dergisinde yayımlandı.

Editör: İRFAN KARSLI