Çin

Çin ile Türkiye arasındaki bağlar alçak irtifa sporlarıyla daha da güçleniyor

Abone Ol

GUİYANG, 26 Eylül (Xinhua) -- Çin'deki Balinghe Köprüsü'nden atlayan Türk ekstrem sporcusu Hasan Dökmetepelioğlu, paraşütünü son anda açmadan önce havada nefes kesen taklalar atarak seyircileri büyüledi. Bu cesur atlayış sporcunun Guizhou'daki Uluslararası Yüksek Köprü Ekstrem Sporlar Davet Turnuvası'na ikinci katılışı sırasında gerçekleşti. Çin'in güneybatısındaki dağlık bir bölgede yer alan Guizhou, açık hava sporları için mükemmel bir ortama sahip.

Bu yılki turnuvada üçü Türkiye'den olmak üzere 18 ülke ve bölgeden 30 sporcu yarıştı. "Hem Guizhou'da hem de Türkiye'nin pek çok kentinde çok sayıda dağ var. Ancak Türkiye'de, Guizhou'daki kadar çok sayıda dünya çapında yüksek köprü yok. Bu da Guizhou'yu alçak irtifa doğa sporları için ideal bir yer haline getiriyor" diyen sporcu, önceki katılımına göre bu yılki performansının daha iyi olduğunu belirtti. Sporcu, Balinghe Köprüsü'nde, Guinness Dünya Rekorları tarafından 370 metre olarak onaylanan dünyanın en yüksek ticari bungee jumping alanından alçak irtifa serbest paraşüt heyecanını yaşadı.

Etkinliğin Türk jüri üyesi Murat Yüzer, Çin'de üçüncü kez bir alçak irtifa spor yarışmasına başkanlık etti. "Guizhou'daki köprüler alçak irtifa sporları için olağanüstü koşullar sağlıyor" diyen Yüzer, yakında inşa edilecek ve dünyanın en yükseği olacak köprünün de alçak irtifa sporu meraklılarını ağırlamasını umduğunu ifade etti. Alçak irtifa sporları, coğrafi açıdan birbirine uzak olan Guizhou ile Fethiye arasındaki yakın bağları güçlendirdi. Fethiye, alçak irtifa sporlarında yerel bir marka haline gelmiş durumda.

Fethiye ve Guizhou yıllar içinde bu alanda güçlü işbirliği yaptı. Bu çerçevede karşılıklı ziyaretlerin yanı sıra Guizhou Spor Federasyonu ve Fethiye Belediyesi arasında spor dostluğu mutabakat zaptı imzalandı. Sarp araziye sahip Guizhou'daki köprü, dağ ve vadilerde yamaç paraşütü, serbest paraşüt ve wingsuit uçuşu gibi alçak irtifa sporları başarıyla yapılıyor. Eyalet, dağ sporları ve turizmi entegre etmeyi hedefliyor.

2019 yılında Fethiye ile spor işbirliği anlaşması imzalayan Guizhou'nun batısındaki Liuzhi Özel Bölgesi, Fethiye'nin başarısını, Zangke Nehri Manzara Alanı'nda tekrarlamayı amaçlıyor. Bu alanın işletme müdürü Shang Chao, uluslararası işbirliğini geliştirme, yamaç paraşütü eğitim tesisleri kurma ve Liuzhi'yi uluslararası yamaç paraşütü yarışmaları için popüler bir yer haline getirerek dünya genelinden sporcuları bölgeye çekme planlarını anlattı.