Aşağıda, Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin öne çıkan bazı noktalarını okuyacaksınız. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Çin'in Orta ve Doğu Avrupa'daki 17 ülkeyle toplam ticaret hacmi 2020 yılında tarihte ilk kez 100 milyar dolar seviyesini geçerek 103,45 milyar ABD dolarına ulaştı.

Çin'in Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile ticareti yıllık bazda yüzde 8,4 arttı. Bu, Çin'in dış ticaretindeki ve Avrupa'yla yaptığı toplam ticaretteki büyüme oranından fazla.

Çin'in Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile ticareti 2012 yılından bu yana yıllık ortalama yüzde 8 büyüme oranına ulaşırken, bu büyüme oranı Çin'in dış ticaretindeki büyümenin üç katı ve Avrupa'yla toplam ticaretindeki büyümenin iki katı. Çin'in 17 Orta veya Doğu Avrupa ülkesindeki enerji, altyapı lojistik ve otomobil parçalarını da içeren ekonomik sektörlere yaptığı yabancı doğrudan yatırım, 2020'nin sonunda 3,14 milyar dolara ulaştı.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Bunun karşılığında bu 17 ülke aynı dönemde Çin'e 1,72 milyar dolar yatırım yaptı. Aralarında Polonya, Macaristan ve Çekya'nın da bulunduğu geçiş ve varış noktalarını da içeren Çin-Avrupa yük trenlerinin sayısı 2020'de 12 bin 400 oldu. Geçen yıl, Çin'in 17 ülkeyle yeni imzaladığı denizaşırı projelerin toplam sözleşme bedeli yüzde 34,6 artarak 5,41 milyar dolara ulaştı.

Editör: İRFAN KARSLI