CAR'a göre, Batı Avrupa'da yılın ilk iki ayında otomobil satışları yüzde 24 düştü ve binek otomobil satışları 2 milyonun altında kaldı. CAR'a göre, Çin'de geçen yılın dördüncü çeyreğinde gözlenen toparlanma bu yılın ilk iki ayında da devam etti. Satışlar hızla yükselerek yüzde 147 oranında arttı ve yaklaşık dört milyon araç satıldı. Çin'deki binek otomobil tescil rakamları bu dönemde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

CAR'ın direktörü Ferdinand Dudenhoeffer yazılı bir açıklama yaparak, "Batı Avrupa hala derin bir kriz içindeyken, Çin koronavirüs pandemisini geride bıraktı ve yeni bir büyüme yoluna girdi" ifadelerini kullandı. Analiz raporunda, Şubat ayında, Portekiz'de yüzde 59, İspanya'da yüzde 38 ve İngiltere'de yüzde 36 oranındaki büyük satış düşüşlerinin sıkıntılı bir tabloya işaret ettiği tespiti yer aldı. CAR, "Önümüzdeki aylarda tablo mutlaka iyileşecek ama Avrupa, Kovid-19 öncesi satış sonuçlarına dönmenin hala yıllarca uzağında" dedi.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

CAR'a göre, otomobil üretimi artarak Çin'e kayıyor ve bu nedenle Çinli otomotiv şirketi Great Wall (Çin Seddi) ile birlikte üretilecek olan BMW X3 ve yeni BMW Mini gibi elektrikli araçların da Almanya'ya Çin'den ithal edilme olasılığı artıyor. CAR verilerine göre, 2015'te Çin'de otomobil satışları Batı Avrupa'dan yüzde 50 daha fazlaydı, 2020 itibarıyla bu oran yüzde 83,2'ye yükseldi. CAR, 2023'te Çin'in 25,1 milyon otomobille sıfır otomobil satışında yeni bir rekor kırmasını ve pazarını Batı Avrupa'nın iki katından daha büyük hale getirmesini bekliyor.

Editör: İRFAN KARSLI