Gıda kaybı ve israfını azaltmak ve küresel gıda güvenliğini teşvik etmek temasıyla hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak düzenlenen üç günlük etkinliğe, G20 ülkelerinden 300'den fazla kişi katıldı. Mevcut dünya tahıl üretimi yılda yaklaşık 2,8 milyar ton. Tahıl üretiminde yüzde birlik bir kayıp, 28 milyon ton gıdanın kaybı anlamına geliyor. Tarım ve Köy İşleri Bakan Yardımcısı Ma Youxiang, bu kadar gıdayla yaklaşık 70 milyon insanın beslenebileceğini söyledi.

Son yıllarda gıda üretimi ve tüketiminde kayıp ve israfı önlemede önemli ilerleme kaydeden Çin, bu konudaki çabalarını esas olarak tesislerin ve ekipmanların iyileştirilmesi gibi alanlarda yoğunlaştırdı. Shandong eyaletinde yer alan, ülkenin en büyük tahıl üreticisi Sinograin tahıl depolama tesisi, depolanan ürünlerin iyi durumda olduğundan emin olabilmek için 4.500 yüksek çözünürlüklü kamera ve 280.000 sıcaklık sensörü ile donatıldı. Veriler, Çin'in 13. Beş Yıllık Planı döneminde (2016-2020), üretimden sonra yılda yaklaşık 13 milyon ton gıda tasarrufu sağlandığını gösteriyor.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü Qu Dongyu, konferansta video bağlantısı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Yüksek düzeyde gıda kaybı ve israfını ele almazsak açlığı ve yetersiz beslenmeyi sona erdiremeyiz" dedi. Qu, iş modelleri, teknolojiler ile dijital çözümlerde işbirliği ve inovasyonun gıda kaybını ve israfını azaltmaya katkı sunabileceğini sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI