Yunnan'ın Xishuangbanna Dai Özerk İli'ndeki asıl yaşam alanlarını terk edip yaklaşık 500 kilometrelik bir yol katederek geçen Çarşamba günü akşam saatlerinde 8 milyonluk nüfusa sahip eyalet merkezi Kunming'e giren fil sürüsü tüm dünyanın ilgi odağı haline geldi.

Fillerin göçünü izlemekle sorumlu genel merkeze göre 14 fil Cumartesi günü Yuxi kentinin Shijie kasabasında mola vermeye devam etti. 8 gün önce sürüden kopan başka bir fil, Kunming'in Jinning ilçesinde kaldı. Fillerin göçünü yem vererek ve yolları kapatarak yönlendireceğini bildiren genel merkez, son günlerdeki yağış ve sıcaklık düşüşleri gibi uygun koşullardan yararlanarak filleri kendilerine uygun yaşam alanlarına döndüreceklerini belirtti.

Yerel yetkililer Cumartesi günü sürüyü gözetlemek ve insanlarla filler arasında ortaya çıkabilecek karmaşayı önlemek üzere 319 personel, 600'den fazla araç ve 18 insansız hava aracını harekete geçirdi. Cumartesi günü bölgeden toplam 3.548 kişi tahliye edildi.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Bir aydan uzun süredir bu göçe odaklanan yetkililer, sürüye eşlik etmesi için polis kuvvetlerini görevlendirdi, fillerin geçişini kolaylaştırmak için yolları boşalttı ve insanların yoğun yaşadığı bölgelere girmelerini engellemek için yem yoluyla dikkatlerini dağıttı. Çoğunlukla Yunnan'da yaşayan Asya filleri, Çin'de en üst seviyede devlet koruması altında bulunuyor. Yoğunlaştırılmış koruma çabaları sayesinde, eyaletteki vahşi fil popülasyonu 1980'lerde 193 iken bugün yaklaşık 300'e çıktı.

Editör: İRFAN KARSLI