SHANGHAİ, 25 Nisan (Xinhua) -- Çin ve Fransa tarafından ortaklaşa geliştirilen bir astronomi uydusu Uzay Tabanlı Çok Bantlı Değişken Nesne Gözlemcisi, 13 milyar yıl öncesine ait bir gama ışını patlaması tespit etti. Işının, bir yıldızın çökerek kara delik ya da nötron yıldızı oluşturması sürecinin erken dönemlerinden geldiği düşünülüyor. Söz konusu keşif, insanlığa evrenin oluşumunun erken dönemine bakma imkanı sunuyor.

Uzay Tabanlı Çok Bantlı Değişken Nesne Gözlemcisi tarafından yapılan keşif, perşembe günü Çin'in Shanghai kentinde Çin Uzay Günü vesilesiyle düzenlenen bir törende duyuruldu.

Çin'in Shanghai kentinde bir araya gelen uzay uzmanları iklim değişikliğiyle mücadele için işbirliği çağrısı yaptı Çin'in Shanghai kentinde bir araya gelen uzay uzmanları iklim değişikliğiyle mücadele için işbirliği çağrısı yaptı

Projenin Çinli baş araştırmacısı Wei Jianyan, 22 Haziran 2024'te fırlatılan Uzay Tabanlı Çok Bantlı Değişken Nesne Gözlemcisi, yörünge içi testleri tamamlayarak olağan dışı davranışlar sergileyen birkaç gama ışını patlaması da dahil olmak üzere 100'den fazla gama ışını patlaması tespit ettiğini söyledi.

Uzay Tabanlı Çok Bantlı Değişken Nesne Gözlemcisi projesinin Çinli baş araştırmacısı Wei Jianyan (sağda) ve projenin Fransız baş araştırmacısı Bertrand Cordier, Çin'in doğusundaki Shanghai'da Çin Uzay Günü vesilesiyle düzenlenen törende Çin-Fransız yapımı astronomi uydusu tarafından elde edilen ilk bilimsel başarıları duyurdu, 24 Nisan 2025. (Fotoğraf: Jin Liwang/Xinhua)
Çin'in doğusundaki Shanghai'da bulunan Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Mikro Uydular İnovasyon Akademisi'ndeki Uzay Tabanlı Çok Bantlı Değişken Nesne Gözlemcisi'nin deneysel simülasyonu, 23 Nisan 2025. (Fotoğraf: Jin Liwang/Xinhua)
Çin'in doğusundaki Shanghai'da bulunan Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Mikro Uydular İnovasyon Akademisi'ndeki Uzay Tabanlı Çok Bantlı Değişken Nesne Gözlemcisi'nin deneysel simülasyonu, 23 Nisan 2025. (Fotoğraf: Jin Liwang/Xinhua)■

Kaynak: RSS