Yurt

Çin, fiyat mekanizması reformunu derinleştirecek

Rekabetçi iş alanlarındaki fiyatlar, 2025 yılına kadar esas olarak piyasa tarafından belirlenecek. Yönergeye göre, enerji ve doğal kaynaklara ilişkin fiyat mekanizması daha da...

Abone Ol

Rekabetçi iş alanlarındaki fiyatlar, 2025 yılına kadar esas olarak piyasa tarafından belirlenecek. Yönergeye göre, enerji ve doğal kaynaklara ilişkin fiyat mekanizması daha da iyileştirilecek ve insanların geçimleri açısından önem taşıyan mallara ilişkin fiyat kontrol mekanizması geliştirilecek.

Yönerge, kilit öneme sahip mallara ilişkin izleme, tahmin ve erken uyarı sistemine ince ayar yapılması, insanların geçimleri için önemli mallara yönelik fiyat kontrolünün güçlendirilmesi ve mal fiyatlarındaki olağandışı dalgalanmalara çözüm bulunması yönündeki çabaları teşvik ediyor.

Yönergeye göre, rüzgar enerjisi ve güneş pili enerjisi üretimi için fiyat mekanizmasının optimize edilmesinin yanı sıra, enerji tüketimi ve emisyonları yüksek sektörler için farklılaştırılmış ve kademeli elektrik fiyatlarının iyileştirilmesi benzeri enerji fiyatlarına ilişkin reformların desteklenmesi için önlemler alınacak.

Yönergede, su fiyatlarındaki reformlara ilişkin ise tarımda ve kentsel alanlarda kullanılan su için yapılan daha derin fiyat reformlarının yanı sıra atık su tasfiyesi için ücretlendirme mekanizmasındaki iyileştirmelere işaret ediliyor. Yönergede ayrıca, eğitim, yaşlı bakımı, turizm, ısıtma ve çöp imhası gibi kamu hizmetlerine yönelik fiyat reformlarının hızlandırılması yönünde çaba gösterilmesi çağrısında bulunuluyor.