Çin

Çin: Etiyopya'nın çatışma sonrası yeniden toparlanmasını desteklemeye hazırız

Abone Ol

BEİJİNG, 25 Nisan (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin'in Etiyopya'nın çatışma sonrası yeniden inşasını ve ekonomik toparlanmasını elinden gelen en iyi şekilde desteklemeye hazır olduğunu söyledi. Etiyopya federal hükümeti, ülkenin barış sürecine katkıda bulunanları onurlandırmak için Addis Ababa'da bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe katılan Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Afrika Boynuzu İşleri Özel Temsilcisi Xue Bing, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed tarafından bir takdir belgesi ile ödüllendirildi.

Sözcü Mao Ning Salı günü günlük basın toplantısında konuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, Etiyopya'da geçen yılın Kasım ayından bu yana iç çatışmanın sona erdiğini ve o zamandan beri somut ilerleme kaydedilen bir barış sürecinin başladığını belirterek, Etiyopya'daki taraflar arasındaki birlik ve diyalog için bir zafer olduğunu ve tüm Etiyopyalıların çıkarlarına hizmet ettiğini söyledi. Mao, "Bu gerçekten kutlamaya değer bir konu. Etiyopya halkına bir kez daha içten tebriklerimizi iletiyoruz" dedi. Etiyopya'nın Afrika Boynuzu'ndaki istikrarın anahtarı olduğuna dikkat çeken Mao, barışçıl ve istikrarlı bir Etiyopya'nın bölgenin kalıcı barış ve güvenliği için büyük önem taşıdığını söyledi.
Mao, "Çin, Etiyopya'yı kendi egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda kesin bir şekilde destekliyor.

Aynı zamanda, aktif olarak barış müzakerelerini teşvik ediyor ve barış yolunda fikir birliği oluşturuyoruz" dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Afrika Boynuzu İşleri Özel Temsilcisi'nin bunun için aktif çaba sarf ettiğini ve Afrika Boynuzu'nda Barış ve Kalkınma Girişimi'ni uygulamak amacıyla Etiyopya dahil bölge ülkeleriyle birlikte çalıştığını kaydeden Mao, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed tarafından Çin özel elçisine verilen takdir belgesinin, Çin tarafının önemli ve yapıcı rolünün oldukça takdir edildiğini yansıttığını söyledi. Mao, "Ayrıca, bilgelik ve gücü bir araya getirmek ve Afrika Boynuzu'nu bir barış, işbirliği ve ortak kalkınma bölgesine dönüştürmek için uluslararası toplumdaki tüm taraflarla birlikte çalışmaya hazırız" dedi.