Bakanlık yetkilisi Zhang Bo, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2018-2020 yılları arasında su kirliliğine yönelik yürütülen mücadele kapsamında, il düzeyi veya üzerindeki tüm kentlerin geçen yıl sonu itibarıyla ülke genelindeki 2.914 adet "kirli ve kokan" su alanının yüzde 98,2'sini ortadan kaldırdığını belirtti.

Zhang, eyalet düzeyi veya üzerindeki bölgelerde bulunan tüm organize sanayi bölgelerinde de atık su giderimi için tesisler kurulduğunu ifade etti. İlçe düzeyi veya üzerindeki yerleşimlerde ise, kentsel içme suyu kaynaklarıyla ilgili 10 binden fazla usulsüzlük tashih edildi. Çin'in en uzun nehri olan Yangtze Nehri'nin ana akarsuyunun su kalitesi üç yıllık bu süre boyunca ilk kez Kademe 2 veya üzeri derecelendirilmiş su kalitesine ulaştı. Kademe 2, ülkenin beş aşamalı su değerlendirme sisteminde en yüksek ikinci sırada yer alıyor.

Geleceğe yönelik planlara da değinen Zhang, bakanlığın kirli ve kokan su alanlarına dair ilçe düzeyinde özel çözümler üreterek kirlenmiş suyun yeniden görüldüğü kentler için bir kara liste hazırlayacağını belirtti. Zhang, su kaynaklarının korunması ve ülkenin ana nehir havzalarındaki ekolojik restorasyonun hızlandırılması için çaba gösterileceğini de sözlerine ekledi.

'Yangtze Nehri boyunca ilk şehir'de çekilen drone görüntüleri 'Yangtze Nehri boyunca ilk şehir'de çekilen drone görüntüleri

Editör: İRFAN KARSLI