Dünya

Çin, Dünya Açıklık Endeksi'ni yayınladı

Çin Sosyal Bilimler Akademisi'ne bağlı Dünya Ekonomi ve Politika Enstitüsü ile Hongqiao Uluslararası Ekonomik Forumu Araştırma Merkezi tarafından derlenen endeks, 2021 Dünya A...

Abone Ol

Çin Sosyal Bilimler Akademisi'ne bağlı Dünya Ekonomi ve Politika Enstitüsü ile Hongqiao Uluslararası Ekonomik Forumu Araştırma Merkezi tarafından derlenen endeks, 2021 Dünya Açıklık Raporu'nda yer aldı. Endekse göre, 2019'daki en açık ekonomiler Singapur, Almanya, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, İrlanda, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Fransa, Kanada ve Malta oldu. Ekonomilerin yaklaşık yüzde 80'i açıklık seviyesi açısından artış gösterse de küresel endeks 2008'den 2019 yılına kadar 0,7790'dan 0,7480'e düştü ve bu da yaklaşık yüzde 4'lük düşüşe karşılık geldi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2008'de en açık ekonomiyken 22. sıraya geriledi ve açıklık endeksi de 0,9328'den 0,7666'ya indi.

Rapora göre, Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturan ABD, sınır ötesi açılmanın bölgesel ve küresel hızını aşağı çekti. Endeks raporu, Çin'in dışa açıklığın artmaya devam etmesiyle 2008'de 62'nci sırada olan yerini 2019'da 40'ıncılığa taşıdığını ve açıklık endeksinin de 0,7420'ye yükseldiğini gösterdi.

Raporda, Çin'in dışa açılma konusunda, Kuşak ve Yol'un inşasına yönelik ortak çabaları desteklemek, pilot serbest ticaret bölgeleri oluşturmak ve Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na ev sahipliği yapmak gibi bir dizi ciddi adım attığı kaydedildi ve bu eylemlerin daralan küresel açıklığın ivmesini etkin bir şekilde azalttığı belirtildi. Raporda, dünyanın hala açıklık için büyük bir potansiyel taşıdığı ve bu açıklığın genişletilmesinin insanlığın ortak çıkarına olduğu sonucuna ulaşıldı.