İran'daki maden patlamasında ölü sayısı 51'e yükseldi İran'daki maden patlamasında ölü sayısı 51'e yükseldi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Perşembe günü Çin'in geleneksel dövüş sanatı Taijiquan'ı İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne ekledi.

Karar, Jamaika'nın başkenti Kingston'da 14-19 Aralık tarihleri arasında düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması için Hükümetlerarası Komite'nin çevrimiçi toplantısında açıklandı.

Havadan çekilmiş olan fotoğrafta, Çin'in orta bölgesindeki Henan eyaletine bağlı Jiaozuo şehrinin Wenxian ilçesindeki Chenjiagou köyünde, Taijiquan'ın İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne girmesi üzerine düzenlenen kutlamalar görülüyor, 17 Aralık 2020. (Fotoğraf: Li Jianan/Xinhua)

Geleneksel dövüş sanatından biri olan Taijiquan, 17. yüzyılın ortalarında, Çin'in ortasındaki Henan eyaletinde bulunan Chenjiagou adlı küçük bir köyde ortaya çıktı, 150'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak 100 milyondan fazla insan tarafından uygulandı.

Çin'in orta bölgesindeki Henan eyaletine bağlı Jiaozuo şehrinin Wenxian ilçesindeki Chenjiagou köyünde öğrenciler bir geleneksel dövüş sanatı okulunda Taijiquan yapıyor, 14 Aralık 2020. (Fotoğraf: Li An/Xinhua)

Onlarca Taijiquan okulu ve halen 800'den fazla üstadı bulunan Chenjiagou köyü dünyanın her yerinden öğrencilerin ilgisini çekiyor. "Taijiquan sadece insanları zinde tutmak için bir spor değil, aynı zamanda Çin kültürü ve felsefesini de içeriyor" diyen Taijiquan araştırmacılarından Yan Shuangjun, "Başvuru süreci 2008'de başladı ve şimdi bu sporun daha fazla yere ulaşmasına yardımcı olacak bir zafer kazandık" diye ekledi.

Çin'in ortasındaki Henan eyaletine bağlı Jiaozuo şehrinin Wenxian ilçesindeki Chenjiagou köyünde öğrenciler bir geleneksel dövüş sanatı okulunda Taijiquan yapıyor, 14 Aralık 2020. (Fotoğraf: Li An/Xinhua)

Uluslararası Wushu Federasyonu Genel Sekreteri Zhang Qiuping, "Taijiquan, Uluslararası Wushu Federasyonu tarafından desteklenen en önemli Wushu etkinliklerinden biridir. Listeye dahil edilmesi, Wushu'nun ve özellikle de Taijiquan'ın dünya çapında tanıtılması için büyük önem taşıyor" dedi.

14 Aralık 2020'de havadan çekilmiş olan fotoğrafta, Çin'in orta bölgesindeki Henan eyaletine bağlı Jiaozuo şehrinin Wenxian ilçesindeki Chenjiagou köyünde geleneksel bir dövüş sanatı okulunda Taijiquan yapan öğrenciler görülüyor. (Fotoğraf: Li Jianan/Xinhua)

Uluslararası Wushu Federasyonu 2014 yılından bu yana iki yılda bir Dünya Taijiquan Şampiyonası'nı düzenliyor. Bu etkinlik tüm dünyadaki Taijiquan'ın önde gelenleri ve Taijiquan severler arasında iletişim ve öğrenme için bir platform sağlıyor. 2020 yılının Ocak ayında Taijiquan'ın 2026 Dakar Gençlik Olimpiyat Oyunları'nda resmi etkinlikler arasına katılması kararı alındı.

Editör: İRFAN KARSLI