Dünya

Çin dopingi resmen suç olarak kabul etti

Çin, Cumartesi günü en üst düzey yasama organının ceza kanunundaki Değişiklik XI'i onaylamasıyla dopingi resmen suç olarak kabul etti. Çin'in doping karşıtı mücadelesindeki bu...

Abone Ol

Çin, Cumartesi günü en üst düzey yasama organının ceza kanunundaki Değişiklik XI'i onaylamasıyla dopingi resmen suç olarak kabul etti. Çin'in doping karşıtı mücadelesindeki bu tarihsel adım, Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'nin 355. Madde'ye değişikliği eklemek için oylama yapmasıyla gerçekleşti.

Değişiklik sporcuları yerel veya uluslararası yarışmalarda yasaklı maddeleri kullanmaları için teşvik eden, kışkırtan veya kandıran herkesin üç yıla kadar hapis ve para cezası ile karşı karşıya kalmasını getiriyor. Sporcuları yasaklı maddeleri kullanmaya zorlayan veya organize edenlere daha ağır cezalar verilecek, sporculara bilerek yasaklı maddeler teklif etmek de suç kapsamında olacak.

Yasa değişikliği, Çin'in en son doping karşıtı önlemini temsil ediyor. Kasım 2019'da, ülkenin Yüksek Halk Mahkemesi, 1 Ocak 2020'de yürürlüğe giren dopingle ilgili davaların ele alınmasında ceza hukukunun uygulanmasına ilişkin yargı yorumlarını duyurmuştu. Devlet Konseyi, 2004 yılında Dopingle Mücadele Yönetmeliği'ni başlatmıştı. Yasa değişikliği 1 Mart 2021'de yürürlüğe girecek.