Dünya

Çin, döngüsel ekonomiyi teşvik etmeyi planlıyor

Çin, bu plan sayesinde karbon zirvesi ve nötrlüğü hedeflerine ulaşma çabalarının bir parçası olarak 2025 yılına kadar ülkede bir kaynak geri dönüşümü sistemi kurmayı amaçlıyor...

Abone Ol

Çin, bu plan sayesinde karbon zirvesi ve nötrlüğü hedeflerine ulaşma çabalarının bir parçası olarak 2025 yılına kadar ülkede bir kaynak geri dönüşümü sistemi kurmayı amaçlıyor. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından açıklanan planda, 2025'e kadar Çin'in, gayri safi yurt içi hasıla birimi başına enerji tüketimini 2020 seviyesine kıyasla yaklaşık yüzde 13,5 oranında, su tüketimini ise yaklaşık yüzde 16 oranında düşüreceği belirtildi.

Belgede, döngüsel ekonominin kaynak güvenliğini sağlamada daha büyük bir rol oynaması sayesinde kaynak kullanımına dair verimliliğinin 2025'e kadar büyük ölçüde artacağı ifade edildi. Plan kapsamında, 2025 yılına kadar faydalanılan atık kağıt miktarı 60 milyon tona, hurda çelik miktarıysa 320 milyon tona ulaşacak. Kaynak geri dönüşüm sektörünün sınai üretim değeri ise 5 trilyon yuanı (yaklaşık 771,6 milyar ABD doları) bulacak.

Plan ayrıca, anahtar teknolojiler ve ekipmanlarda inovasyon, plastik kirliliğinin giderilmesi, çevre dostu ekspres paketleme ve çekme bataryalarının geri dönüşümü de dahil olmak üzere önümüzdeki beş yıl içinde döngüsel ekonomiyi geliştirecek büyük proje ve görevleri de özetledi. Çeşitli sektörlerde düşük karbona geçiş sürecini hızlandıran Çin daha önce karbondioksit emisyonlarını 2030 yılına kadar zirveye ulaştırma ve 2060 yılına kadar karbon nötr olma hedefleri doğrultusunda çaba göstereceğini duyurmuştu.