Xinhua

Çin Dışişleri Sözcüsü: ABD'de çocuk haklarının sürekli ihlali üzüntü verici

BEİJİNG, 17 Mart (Xinhua) -- Sözcü Zhao bu sözleri, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 49. oturumunda, Çin'in Amerika Birleşik Devletleri'nde çocuk haklarının ihlal...

Abone Ol

BEİJİNG, 17 Mart (Xinhua) -- Sözcü Zhao bu sözleri, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 49. oturumunda, Çin'in Amerika Birleşik Devletleri'nde çocuk haklarının ihlaline ilişkin endişeleri dile getirmesi hakkında sorulan bir soruya cevap olarak söyledi. Zhao, konuyla ilgili istatistiklere dayanarak verdiği cevabında, ABD hükümetinin 2021 yılında sayıları 45.000'e varan kaçak göçmen çocuğu gözaltına aldığını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri'nde son birkaç yılda gözaltına alınan 266.000 göçmen çocuğun 25.000'inin gözaltı süresi 100 günden daha uzun sürdü.

Zhao, çocukların tutulduğu gözaltı merkezlerinin kaotik bir yönetim altında faaliyet gösterdiğini ve buralarda sık sık taciz, zorla çalıştırma ve diğer insan hakları ihlallerinin meydana geldiğini söyledi. Zhao, gözaltında tutulan çocukların ciddi fiziksel ve zihinsel travma geçirdiğini belirtti. Zhao, "ABD hükümetinin, birçok göçmen ailenin parçalanmasına yol açacak şekilde, gözaltındaki göçmen çocukları anne-babalarından zorla ayırdığını öğrenmek daha da içler acısı bir durum. Birçok çocuk henüz aileleriyle yeniden biraraya gelmiş değil" dedi.

Zhao, ABD'de silahların yaygınlaşması nedeniyle birçok çocuğun kampüslerde meydana gelen silahlı olayların kurbanı olduğunu söyledi. Zhao, "Amerika Birleşik Devletleri'nde hakları ihlal edilen çocuklara bakarak insan şu soruyu sormaktan kendisini alamıyor: Amerikalı çocukların 'insan hakları' nerede? Gerçekten de 'özgürlükleri' var mı?" diye konuştu.