BEİJİNG, 11 Mart (Xinhua) -- Sözcü Zhao Lijian bu açıklamayı günlük basın toplantısında yaparken bunun uluslararası toplumdan gelen ve ABD'nin ciddi bir yanıt vermesi gereken net bir çağrı olduğunun da altını çizdi.

Zhao, "Ülkesi, ırkı, dini veya değerleri ne olursa olsun bütün insanların yaşamı eşit ve değerlidir" dedi.

Basında çıkan haberlere göre, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Amerika Birleşik Devletleri ve ilgili tüm tarafar için yaptığı, sivil kayıpların yaşandığı hava saldırıları hakkında güvenilir, bağımsız ve tarafsız araştırmalar gerçekleştirme ve sorumlulardan hesap sorulması çağrısını yineledi.

Zhao, ABD kuvvetlerinin bundan beş yıl önce "Beyaz Baretliler'in" sahneledikleri bir videodan üstünkörü elde edilen istihbaratı kanıt olarak kullanarak Suriye'de "tarihin en isabetli hava saldırısını" düzenlediğini ve bu saldırıda 1.600'den fazla masum sivilin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Zhao, "Uluslararası toplum son yıllarda ABD'nin yurtdışı askeri operasyonlarında yaşanan sivil ölümlerin araştırılması çağrısı yapıyor" dedi.
Sadece Suriye ile ilişkili olarak, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Eylül 2019 ve Şubat 2021 tarihli raporlarında birçok yerde ABD'nin Suriye'deki hava saldırılarında askeri hedeferi sivil hedeferden ayıramadığının ve bunun uluslararası insani hukuk kurallarının ciddi bir ihlali olduğunun ve potansiyel olarak savaş suçu oluşturduğunun altını çizdi.

Zaho, "Ancak ABD hükümeti bütün bunları duymazlıktan geliyor" dedi. Amerika Birleşik Devletleri'nin yaklaşık son 20 yılda Afganistan, Irak ve Suriye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde, 48.000'e varan sivilin hayatını kaybettiği 90.000'in üzerinde hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Ancak ABD ordusu defaatle gerçekleri gizleyerek özür dilemeyi, suçlarını kabul etmeyi ve suçluları sorumlu tutmayı reddetti. Zhao, "(ABD ordusu) sorumluluklarından kaçmak için mümkün olan her şeyi yaptı" dedi.

2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti 2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti

Pentagon'dan bir sözcünün Aralık 2021'de yaptığı açıklamada, Afganistan'da siviller üzerine insansız hava aracıyla yapılan saldırıya ilişkin olarak hiçbir ABD askerinin disiplin cezası almayacağı açıkça ifade edilmişti.

Zhao, "ABD medyası geçtiğimiz yılın sonunda, ABD ordusunun 2014'ten 2019'a kadar silahlarını; hasatlarının ortasındaki çiftçilere, sokakta oynayan çocuklara, savaştan kaçan ailelere ve binalara sığınan köylülere doğrulttuğunu ortaya çıkardı" diyerek bu kahredici suçların bilinçli olarak gizlendiğinin ve örtbas edildiğinin altını çizdi.

Sözcü Zhao, ABD Deniz Kuvvetleri Analizleri Merkezi'nde müdür olan Larry Lewis'in, 11 Eylül saldırılarından bu yana ortalama olarak haftada en az bir kez sivillerin zarar gördüğü bir olayın yaşandığı yönündeki sözlerini de alıntı olarak verdi.

Zhao, "Sivillere verilen zararlar konusunda ABD hükümetinde genel bir kayıtsızlık hali var" dedi. Amerika Birleşik Devletleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Afganistan'da işlenen savaş suçlarını araştırmasına da engel oluyor.

Editör: İRFAN KARSLI