Xinhua

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nden ABD'ye Taiwan'a silah satışını durdurma çağrısı

BEİJİNG, 14 Mart (Xinhua) -- Sözcü Zhao, bu açıklamayı günlük basın toplantısında, ABD ve Taiwan arasında kısa süre önce bilgi ile iletişim sistemi alanında imzalanan ve ABD'n...

Abone Ol

BEİJİNG, 14 Mart (Xinhua) -- Sözcü Zhao, bu açıklamayı günlük basın toplantısında, ABD ve Taiwan arasında kısa süre önce bilgi ile iletişim sistemi alanında imzalanan ve ABD'nin Taiwan'a Aralık 2020'deki silah satış planının ardından gelen satın alma anlaşmasına dair bir soruya cevap verirken yaptı.

Silah satışının, tek-Çin ilkesini ve Çin ile ABD arasındaki Taiwan'a silah satışı meselesine ilişkin üç ortak bildiriyi, özellikle de 17 Ağustos Bildirisi'ni ciddi şekilde ihlal ettiğini belirten Zhao, bu hamlenin Çin'in içişlerine ciddi şekilde müdahale ettiğini ve Çin-ABD ilişkilerininin yanı sıra Taiwan Boğazı'nın iki yanında barış ile istikrarı zedelediğini, Çin'in de her zaman buna kesin şekilde karşı çıktığını ifade etti.

Zhao, ABD'nin 2022 tarihli Konsolide Ödenek Yasası'nın, fonların "Taiwan'ın toprakları ile sosyal ve ekonomik sistemi ile Taiwan makamları tarafından yönetilen adaları veya ada gruplarını yanlış şekilde gösteren herhangi bir harita oluşturmak, tedarik etmek veya görüntülemek için kullanılmaması" yönündeki bir maddesine dair başka bir soruya cevap verirken de, "ABD'yi, 'Taiwan kartı'nı oynamanın ateşle oynamak gibi olduğu konusunda uyarıyoruz. Bu sadece Taiwan'ı tehlikeli bir duruma itmekle kalmayacak, aynı zamanda da ABD tarafı için katlanılmaz sonuçları beraberinde getirecek" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD'nin tek-Çin ilkesine asıl ve gerçek anlamına dönmesi, Çin'e verdiği siyasi taahhütleri yerine getirmesi ve Taiwan Boğazı'nın iki yanında barış ile istikrarın yanı sıra Çin-ABD ilişkilerinin karşılıklı çıkarlarını gerçekten koruması gerektiğini de sözlerine ekledi.