Xinhua

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Tek taraflı yaptırımlara kesinlikle karşıyız

BEİJİNG, 9 Mart (Xinhua) -- Sözcü Zhao açıklamayı, günlük basın toplantısında, ABD'nin Salı günü Rusya'dan petrol ve diğer enerji kaynaklarının ithalatını yasakladığı yönündek...

Abone Ol

BEİJİNG, 9 Mart (Xinhua) -- Sözcü Zhao açıklamayı, günlük basın toplantısında, ABD'nin Salı günü Rusya'dan petrol ve diğer enerji kaynaklarının ithalatını yasakladığı yönündeki açıklamasının ardından yaptı.

Basında çıkan haberlere göre, İngiltere aynı gün yaptığı açıklamada, Rusya'dan petrol ithalatını yıl sonuna kadar kademeli olarak sona erdireceğini bildirirken, Avrupa Birliği de 2030 yılından önce Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığından kurtarma amaçlı bir teklif hazırladığını duyurdu.

Zhao bu gelişmelere karşılık olarak, yaptırımların barış veya güvenlik getirmeyeceğini, sadece ilgili ülkelerin ekonomileri ve halkının geçim kaynakları için ciddi güçlükler doğuracağını vurguladı.

Sözcü, yaptırımların birden fazla oyuncunun kaybettiği bir durumla sonuçlanacağını, ayrıca bölünme ve cepheleşmeyi ilerleteceğini ifade etti.

Çin ve Rusya'nın enerji sektöründeki işbirliğini iyi seviyede sürdürdüğüne işaret eden Zhao, karşılıklı saygı, eşitlik ve fayda esasına dayalı olarak ticari işbirliğini normal şekilde yürütmeye devam edeceğini söyledi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki'nin, Çin'in Rusya'ya uygulanan yaptırımlara uymaması halinde, ABD'nin "adım atacak" araçlara sahip olduğu yönündeki sözlerini değerlendirmesi istenen Zhao, ülkesinin Çinli şirket ve bireylerin meşru çıkarlarını kararlı bir şekilde savunmak için gerekli tüm tedbirleri alacağını belirtti.

Zhao, yaptırımların sorunları çözmenin asla temel ve etkili bir yolu olmadığını ve Çin'in ABD tarafından gelecek tek tarafı herhangi bir yaptırıma veya sınırı aşan yargı hakkına kesinlikle karşı çıktığını sözlerine ekledi.