Xinhua

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Japonya'yı nükleer silah paylaşımı konusundaki söylemleri konusunda ihtiyatlı olmaya çağırdık

BEİJİNG, 14 Mart (Xinhua) -- Sözcü Zhao Lijian, açıklamayı, günlük basın toplantısında, Japonya'nın konuya ilişkin söylemlerini değerlendirmesinin istenmesi üzerine yaptı....

Abone Ol

BEİJİNG, 14 Mart (Xinhua) -- Sözcü Zhao Lijian, açıklamayı, günlük basın toplantısında, Japonya'nın konuya ilişkin söylemlerini değerlendirmesinin istenmesi üzerine yaptı.
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) nükleer silah bulundurmayan bir devlet olarak taraf olan Japonya'nın, bu konudaki uluslararası yükümlülüklerini ciddiyetle yerine getirmesi gerektiğini belirten Zhao, Çin'in nükleer silaha sahip devletlerin diğer ülkelerin topraklarında nükleer silah konuşlandırmasına her zaman karşı olduğunu kaydetti.

Sözcü, "Tarihsel nedenlerden ötürü, Japon tarafının askeri güvenlik alanında attığı adımlar, her zaman büyük ilgi uyandırıyor" dedi.

Zhao, Japonya'da son dönemde, ülkenin bağlı olduğu nükleer karşıtı üç ilkeyi ihlal eden sürekli tehlikeli yorumlar yapıldığını hatırlattı. Bu durum, Japonya'nın Asyalı komşuları ile uluslararası toplumun, bu ülkenin barışçıl kalkınma yoluna bağlı kalıp kalamayacağını güçlü şekilde sorgulamasına neden oluyor.

Çin'in konuya ilişkin ciddi kaygılarını dile getirdiğini belirten Zhao, Japonya'yı söylem ve eylemlerinde ihtiyatı elden bırakmamaya ayrıca, bölgesel barış ve istikrarı korumada sorumlu tavır benimsemeye çağırdıklarını sözlerine ekledi.