BEİJİNG, 25 Şubat (Xinhua) Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin Cuma günü, Çin'in her zaman barış ve adaletten yana olduğunu ve Ukrayna sorununa siyasi çözüm bulunmasına destek olmaya devam edeceğini söyledi. Sözcü Wang Wenbin bu sözleri basın toplantısında kendisine sorulan bir soruya cevaben söyledi. Wang, Çin'in her zaman konunun esaslarına bakarak kendi tutumunu ve politikasını kendisinin belirlediğini ve her zaman barış ve adaletten yana olduğunu söyledi. Çin'in daima Ukrayna konusunun karmaşık bir tarihi arka planı ve bağlamı bulunduğuna ve tüm tarafların meşru güvenlik endişelerine saygı gösterilmesi gerektiğine inandığını belirten Wang ilgili tüm taraflara Soğuk Savaş zihniyetini tamamen terk etme, diyalog ve müzakere yoluyla kapsamlı bir çözüm arama ve nihai olarak Avrupa'da dengeli, etkin ve sürdürülebilir bir güvenlik mekanizması oluşturma çağrısında bulundu.

Wang, Çin'in bir süredir Ukrayna sorununun siyasi çözümüne aktif bir şekilde destek verdiğini ve ilgili bütün taraflara siyasi çözümün gösterdiği genel istikamete bağlı kalmaları, çok-taraflı platformları tam olarak kullanmaları ve Ukrayna sorununa diyalog ve müzakere yoluyla kapsamlı bir çözüm aramaları gerektiği yönünde vurguda bulunduğunu kaydetti. Wang, Çin'in gelecekte de Ukrayna sorununun siyasi çözümüne destek olmak için gayretlerini göstermeye devam edeceğini ve Çin'in yaklaşımının, bir kriz yaratmayı ve bu krizden fayda sağlamayı amaçlayan ABD'nin yaklaşımıyla taban tabana zıt olduğunu sözlerine ekledi. Wang, "Tarih, hangi yaklaşımın Avrupa'nın güvenliği ve uzun vadeli istikrarına daha uygun olduğu konusunda adil bir sonuca varacaktır" dedi. Şu an Ukrayna sorununun barışçıl çözümü için kapının tamamen kapanmadığını söyleyen Wang, Çin'in ilgili tarafların soğukkanlı ve makul olmaya devam etmelerini ve ilgili sorunların BM Şartı ilkeleri uyarınca müzakere yoluyla barışçıl bir şekilde çözümüne bağlı kalmalarını umduğunu sözlerine ekledi. Sözcü Wang, "Çin, barış görüşmelerine kendi yöntemleriyle destek olmaya ve diplomatik çözüme destek veren bütün çabaları memnuniyetle karşılamaya devam edecektir" dedi.

Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi
Editör: İRFAN KARSLI