BEİJİNG, 10 Şubat (Xinhua) Sözcü Zhao Lijian bu açıklamayı, Salı günü ABD Sentetik Opioid Kaçakçılığıyla Mücadele Komisyonu tarafından yayınlanan ve Meksika'nın ABD'deki başlıca yasadışı fentanilin kaynağı olduğu ve Çin'den bazı tedarikçilerin Meksika'ya belirlenenin dışında fentanil hammaddesi tedarik ettiğini yazan rapor sorulduğunda yaptı. Sözcü Zhao Lijian günlük basın brifingindeki cevabında Çin'in anestezik, psikotropik ve kimyasal hammaddelere dair katı önlemler aldığını söyledi. Sözcü, Çin'in 31 çeşit kimyasal hammaddeyi ve bir efedrin maddesini belirlediğini, bunun Birleşmiş Milletler'in kararından sayıca fazla olduğunu söyledi. Sözcü, "Uluslararası toplum Çin'in çabalarına ve başarılarına şahit oldu.

Bu, Çin hükümetinin küresel uyuşturucu kontrolüne katılma, dünya güvenliğini ve istikrarını koruma sorumluluğunu gösteriyor" dedi. Zhao Lijian, belirlenenin dışında kimyasalların yasadışı uyuşturucu üretimine girmesini önleme sorumluluğunun ithalatçı ülkeye ait olduğunu söyledi. Çin'in bilindiği üzere 1 Mayıs 2019'da fentanille ilgili bütün maddeleri bir sınıf olarak belirlediğini ve katı önlemler aldığını söyleyen sözcü, ABD'ninse kimyasal hammaddeler açısından önemli bir ülke olmasına rağmen hala kalıcı önlemler almadığını belirtti. ABD'nin doğruyu yanlışla karıştırdığını, ısrarla suçlamayı saptırdığını ve belirlenmemiş maddelerden sorun çıkarttığını kaydeden Zhao Lijian, bu tür suçlamaların Amerikan halkına karşı da son derece sorumsuzca olduğunu ifade etti.

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı
Editör: İRFAN KARSLI