BEİJİNG, 27 Ağustos (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, Çin'in Afrika'nın modernleşme sürecinde yeni yollar arayışında her zaman sadık destekçisi ve yoksulluğu azaltmak için yeni yöntemler bulma çabalarına önemli katkı sağlayan bir ülke olduğunu belirtti. Lin söz konusu açıklamayı Pazartesi günü düzenlenen olağan basın toplantısında, yoksulluğun azaltılmasına yönelik Çin-Afrika işbirliğiyle ilgili soru üzerine yaptı. Afrika medyası ve akademisyenleri bu işbirliğinin, yoksulluğun azaltılması, gıdada kendi kendine yeterliliğin ve daha iyi bir yaşamın gerçekleştirilmesi için Afrika'ya yeni bir umut getirdiği görüşünde. Lin insanlığın ortak misyonu ve Afrika halkının ortak arzusu olan yoksulluğun ortadan kaldırılmasının Çin-Afrika işbirliğinde her zaman önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Lin, "Yıllardır, samimiyet, gerçek sonuçlar, dostluk ve iyi niyet, çoğunluğun iyiliği ve ortak çıkarların takip edilmesi ilkeleri çerçevesinde Çin ile Afrika Ülkeleri Arasında Yoksulluğun Azaltılmasına Yönelik İşbirliğinin Güçlendirilmesi Programı'nı uygulamak için aktif çaba gösterdik. Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) çerçevesinde yoksulluğun azaltılmasına yönelik etkileşim ve işbirliği gerçekleştirdik. Bu çabalarımız dikkate değer sonuçlar yarattı" ifadelerini kullandı. Çin'in yoksulluğun azaltılması ve tarımsal kalkınma programı kapsamında 47 proje uyguladığını, 9.000'e yakın tarım personelini eğittiğini, 300'den fazla ileri ve uygulanabilir teknolojiyi paylaştığını söyleyen Lin, programın Afrika'da 1 milyondan fazla küçük çiftçiye fayda sağladığını da kaydetti. Sözcü, Çinli şirketler tarafından açılan tarımsal işbirliği parkları ve tarımsal ürün işleme tesislerinin yerel tarım ürünlerine büyük değer kattığının altını çizdi. Ayrıca Çin'in, Afrika'nın tarım ürünleri için "yeşil yollar" kurduğunu ve bunun da bir dizi kaliteli Afrika tarım ürününün Çin'e ithal edilmesine olanak sağladığını ifade etti.

Bosch Yönetim Kurulu Başkanı: Çin, tüketici pazarından inovasyon üssüne dönüşüyor Bosch Yönetim Kurulu Başkanı: Çin, tüketici pazarından inovasyon üssüne dönüşüyor

Çin-Afrika işbirliğinin, Afrika kıtasındaki ülkelerin sanayileşme sürecini ilerletmelerine ve ekonomik büyümede kendi ayakları üzerinde daha iyi durmalarına da yardımcı olduğunu belirten Lin, Nijerya'nın Lekki Serbest Ticaret Bölgesi, Çin-Mısır TEDA Süveyş Ekonomik ve Ticari İşbirliği Bölgesi ve Çin'den yatırım alan diğer işbirliği bölgelerinin Afrika ülkelerini yabancı yatırımlar için çok daha güçlü çekim merkezleri haline getirdiğini ve "Afrika'da üretilmiştir" damgasını tüm dünyaya taşıyan sanayi kümeleri oluşturduğunu ifade etti. Lin, "Yoksulluğun azaltılmasına yönelik çabaları artırmak ve Afrika halkı için daha parlak bir gelecek yaratmak amacıyla 2024 FOCAC Zirvesi'nde Afrika ile beraber çalışmayı sürdürmeye hazırız" dedi.

Kaynak: rss