Xinhua

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: ABD, büyük ülkelerin küçük ülkelere zorbalığının tipik bir örneği

BEİJİNG, 16 Mart (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian bu sözleri, olağan basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün Rusya ile Ukrayna arasında...

Abone Ol

BEİJİNG, 16 Mart (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian bu sözleri, olağan basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmada "büyük ülkelerin küçük ülkelere zorbalık yapamayacağı temel prensibinin" ihlal edildiği şeklindeki açıklamasına yorumunun sorulması üzerine dile getirdi. Zhao, ABD'nin Küba, Panama, Grenada, Yugoslavya, Afganistan, Irak, Suriye ve Libya'da yaptıklarının uluslararası düzeyde büyük ülkelerin küçük ülkelere uyguladığı zorbalığın tipik örnekleri olarak kabul gördüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Ukrayna'daki krizi çözmenin temel yolunun kişilerin kendi standartlarına göre tek taraflı olarak tanımladıkları "kurallara dayalı düzen" yerine diyalog ve müzakerenin takip ettiği bir ateşkes olduğunu ve bunun diğerlerini taraf seçmeye daha az zorlayacağını ifade etti. Zhao, "Dünyanın savaşa değil barışa ihtiyacı var; hegemonya değil adalet çağrısı yapılıyor, çatışma değil işbirliği özlemi çekiliyor. Dünyadaki ülkelerin büyük çoğunluğunun umduğu şey bu" diye konuştu.

Dünyada tek bir sistem olduğunu, bunun da merkezinde Birleşmiş Milletler'in (BM) bulunduğu uluslararası sistem olduğunu ifade eden Zhao, "Tek bir düzen var, uluslararası hukuka dayanan uluslararası düzen. Ve tek bir kurallar dizisi var, o da BM Sözleşmesi'nin ilke ve prensiplerine dayanarak uluslararası ilişkileri yöneten temel normlar" dedi. Zhao, "Eğer ABD Ukrayna'daki durumu hafifletmek konusunda samimiyse, o zaman dünyadaki birçok ülkenin yaptığı gibi barışın ve adaletin tarafında durmalı" diye ekledi.