Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Çin'in Kovid-19 mücadelesi hakkındaki sözlerinin, Çin'in içişlerine ve yargı bağımsızlığına müdahale anlamına geldiğini söyledi.

Çin'i yurtiçinde görülen salgını ilk başlarda gizlemekle ve virüsün dünyaya yayılmasını önlemek için gerekli adımları atmamakla suçlayan Pompeo'ya yanıt veren Wang, söz konusu iddiaların ön yargı ve ikiyüzlülükle dolu olduğunu belirtti.

Wang, Kovid-19 pandemisinin başlangıcından itibaren Çin hükümetinin, açık, şeffaf ve sorumlu bir yaklaşım benimsediğini, her zaman insanları ve yaşamları merkeze koyduğunu ve Kovid-19 önleme ve kontrol önlemlerini en kapsamlı, titiz ve eksiksiz şekilde aldığını ifade etti.

Rusya Ukrayna'da yaşlı bakım evini vurdu: 1 ölü, 13 yaralı Rusya Ukrayna'da yaşlı bakım evini vurdu: 1 ölü, 13 yaralı

Sözcü, Çin'in virüsü kontrol altına alan ilk ülke olduğunu ve önleme ile kontrolün yanı sıra tanı ve tedavi konusundaki deneyimlerini uluslararası toplumla paylaştığını hatırlattı.

Çin'in, Çin halkının sağlık ve güvenliğini etkin şekilde korumakla kalmadığını, aynı zamanda uluslararası topluma pandemiyle savaşma konusunda zaman kazandırdığını dile getiren Wang, Çin'in virüsle mücadele çabalarının Çin halkınca desteklendiğini ve birçok ülke ile uluslararası kuruluş tarafından tanındığını sözlerine ekledi.

Wang, "ABD'deki ağır Kovid-19 durumu karşısında pandemiyle savaşma ve Amerikan halkının yaşamlarını kurtarma konusunda Sayın Pompeo hangi somut adımları attı acaba?" diye sordu. Sözcü, "ABD'li söz konusu politikacıları kendi ülkelerindeki Kovid-19'la mücadele çabalarına odaklanmaya ve Çin'e iftira atmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI