BEİJİNG, 24 Ekim (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Filistin-İsrail çatışmasının daha fazla tırmanmasının ve çok daha ciddi insani zorluklara yol açmasının önlenmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Pazartesi günü İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile yaptığı telefon görüşmesinde, devam eden Filistin-İsrail çatışmasının tüm dünyayı etkilediğini ve savaşla barış arasında önemli bir tercih yapılmasını gerektirdiğini kaydetti.

Cohen ise Filistin-İsrail çatışması konusunda İsrail'in tutumu ve güvenlik endişeleri hakkında bilgi verdi.
Wang, Çin'in çatışmanın tırmanmaya devam etmesinden ve kötüleşen durumdan son derece endişeli olduğunu ve çatışmada çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Sivillere zarar veren her türlü eylemi kınadıklarını belirten Wang, uluslararası hukukun ihlal edilmesine de karşı olduklarını vurguladı.
Wang, tüm ülkelerin kendini savunma hakkına sahip olduğunu, ancak uluslararası insani hukuka riayet etmek ve sivillerin güvenliğini sağlamak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

Çin'deki Kızıl Plaj muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor Çin'deki Kızıl Plaj muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor

Çinli bakan, Filistin ile İsrail arasındaki çatışmaların sürekli tekrarlanmasının öğrettiği acı dersin, sadece ortak güvenlik konseptine bağlı kalınarak sürdürülebilir güvenliğin sağlanabileceğini ve İsrail'in meşru güvenlik endişelerinin kapsamlı çözümünün ancak sadece siyasi uzlaşma yoluna bağlı kalınarak kolaylaştırılabileceğini ortaya koyduğunu vurguladı. Wang, uluslararası toplumun iki devletli çözüm üzerinde uzlaştığını dile getirdi.
Çinli bakan, iki tarafın da mevcut durumu ve gelecek nesillerin uzun dönemli müşterek barış ve güvenlik çıkarlarını dikkate alması, doğru yol olan iki devletli çözüme en kısa sürede dönmesi, barış görüşmelerini başlatması ve Filistin ile İsrail'in barış içinde birlikte var olmasını ve Arap-Yahudi halklarının uyum içinde bir arada yaşamasını sağlamasının umulduğunu belirtti.

Çin'in Filistin meselesinde herhangi bir bencil çıkar peşinde olmadığını kaydeden Wang, bu sorunun iki devletli çözüm temelinde kapsamlı ve adil şekilde çözüme kavuşturularak tüm tarafların meşru güvenlik endişelerinin hakiki anlamda ve etraflıca giderilmesini samimiyetle umut ettiklerini söyledi. Çin'in barışa olanak sağlayacak her şeyi kararlılıkla destekleyeceğini belirten Wang, ülkesinin Filistin ile İsrail arasında uzlaşıyı sağlamak üzere elinden geleni yapacağını dile getirdi. Wang ayrıca İsrail'deki Çinli vatandaş ve kurumların güvenliğini sağlamak üzere İsrail tarafının etkin önlemler almasını beklediğini de söyledi.

Editör: Şeymanur Erbay