Çin

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile görüştü

Abone Ol

BEİJİNG, 24 Ekim (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Gazze Şeridi'nin jeopolitik hesaplara değil, barış çabalarına her şeyden çok ihtiyaç duyduğunu söyledi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Pazartesi günü Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile yaptığı telefon görüşmesinde Gazze halkının savaş, silah ve mühimmattan ziyade güvenlik, gıda ve ilaca ihtiyacı olduğunu kaydetti. Filistin tarafının tutumunu açıklayan El-Maliki ise adaleti destekleyen, net ve güçlü bir beyanda bulunan, Filistin halkının yanında kararlılıkla yer alan ve Filistin tarafına acil insani yardım sağlayan Çin tarafına içtenlikle teşekkür etti.

Çin'in desteğinin Filistin ile Çin arasındaki sağlam dostluğu vurguladığını kaydeden El-Maliki, Filistin tarafının derhal ateşkes yapılmasını, yardım malzemelerinin en kısa sürede Gazze Şeridi'ne ulaştırılmasını ve yaralıların tedavi edilmesi yönünde çağrıda bulunduğunu belirtti. Filistin Dışişleri Bakanı, uluslararası toplumun yardımıyla Filistin sorununun kökünden çözülebileceği ve bağımsız bir devletin kurulabileceği umudunu dile getirdi. Wang, Filistin tarafının, özellikle de Gazze halkının acısını derinden hissettiklerini söyledi. Çin'in sivillere zarar veren ve uluslararası hukuku ihlal eden her türlü eylemi güçlü şekilde kınayıp reddettiğini kaydeden Wang, savaşın durması ve Gazze halkının en temel yaşam koşullarının güvence altına alınması için derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunduklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin sorumluluklarını samimiyetle yerine getirmesi gerektiğini belirten Wang, uluslararası toplumun da acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Wang, bölge dışındaki ülkelerin, özellikle de önde gelenlerin nesnellik ve adalet ilkesine bağlı kalması ve gerilimin azaltılmasında yapıcı rol oynaması gerektiğini sözlerine ekledi. Çin'in Filistin Ulusal Yönetimi ve BM kuruluşları aracılığıyla bölgeye acil insani yardım sağladığını kaydeden Wang, Gazze halkının ihtiyaçlarına uygun olarak yardım göndermeye devam edeceklerini belirtti.
Wang, Filistin sorununu çözüme kavuşturmanın tek yolunun, iki devletli çözümün uygulanması ve Filistin halkının var olma, devlet kurma ve geri dönüş hakkının teslim edilmesi olduğunu vurguladı.

Wang, Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerinin en erken aşamada yeniden başlamasını teşvik etmek ve bu bağlamda spesifik bir zaman çizelgesi ve yol haritası oluşturulmasını sağlamak üzere en kısa zamanda daha yetkili, daha geniş kapsamlı ve daha etkin bir uluslararası barış konferansı düzenlenmesi çağrısında bulunduklarını ifade etti.
Çin'in ateşkes sağlanması, şiddete son verilmesi için çalışmalar yürüttüğünü ve barışa dönüş çağrısında bulunduğunu kaydeden Wang, uluslararası adalet ve hakkaniyetin tarafında yer almaya ve Filistin sorununun en kısa sürede, kapsamlı, adil ve kalıcı şekilde çözülmesi için uluslararası toplumla yorulmaksızın çalışmaya devam edeceklerini söyledi.