BEİJİNG, 7 Eylül (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Beijing'de ABD Başkanı'nın Uluslararası İklim Politikasından sorumlu Kıdemli Danışmanı John Podesta ile bir araya geldi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Cuma günü gerçekleşen görüşmede, bu yılın Çin ile ABD arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 45. yıldönümü olduğunu hatırlattı.

Çin ve ABD, savunma politikası koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi Çin ve ABD, savunma politikası koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi

45 yıllık deneyimin, Çin ve ABD'nin rakip olmak yerine birbirinin ortağı olması gerektiğini ortaya koyduğunu kaydeden Wang, iki tarafın acımazca rekabet etmek yerine birbirlerinin başarısına yardım etmesi gerektiğini ifade etti. Wang, iki ülke liderlerinin San Francisco'da vardığı önemli mutabakatı hayata geçirmek, iki büyük ülke olarak birbiriyle geçinmenin doğru yolunu bulmak ve ikili ilişkilerin sağlam, istikrarlı ve sürdürülebilir gelişimi için gayret göstermek üzere ABD'yle çalışmaya hazır olduklarını belirtti.

Çin'in yeşil, düşük karbonlu ve sürdürülebilir kalkınmaya kararlı şekilde bağlı olduğunu kaydeden Wang, iklim değişikliği konusundaki diyalog ve işbirliğinin sadece ikili ilişkilerin ayrılmaz bir parçası olmadığını, aynı zamanda iki ülke liderinin vardığı mutabakatı uygulamak açısından önemli bir ölçü olduğunu dile getirdi. Wang, iki tarafın iklim müdahale ekiplerinin yakın iletişimi sürdürüp, bu yıl içinde bir dizi tatbiki işbirliği sonuçlarına ulaştığını kaydetti.

Bakan, ABD'nin politika istikrarını sürdürmesini, Çin'in endişelerine samimi şekilde saygı göstermesini, korumacılıktan ve güvenlik kavramını suistimal etmekten kaçınmasını ve Çin'le birlikte iklim sorunuyla mücadele etmesini beklediklerini ifade etti. Podesta ise iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki işbirliğinin iki ülke liderinin üzerinde anlaştığı önemli uzlaşı maddelerinden biri ve ABD-Çin ilişkilerinin kilit öneme sahip bileşeni olduğunu ayrıca küresel çok taraflı işbirliği sürecini ilgilendirdiğini kaydetti.

Yetkili, ABD ile Çin arasındaki işbirliğinin sadece iki ülkenin halklarına fayda sağlamakla kalmayacağını, aynı zamanda dünyaya daha fazla refah getireceğini vurguladı. Podesta, ABD'nin Çin ile iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye ve yapıcı işbirliğinde bulunmaya istekli olduğunu ifade etti.

Kaynak: rss