Çin

Çin Dışişleri Bakanı Wang, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Abone Ol

BEİJİNG, 16 Ekim (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pazartesi günü Beijing'de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşme, Salı ve Çarşamba günleri Beijing'de düzenlenecek 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu öncesinde yapıldı. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından önerilen Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin 10. yıldönümü olan bu yılın, geçmişi geleceğe bağlamak açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kuşak ve Yol işbirliğine yönelik yüksek takdir ve desteğinden ötürü Çin'in memnuniyet duyduğunu dile getiren Wang, ortak kalkınma ve refahın artırılmasına daha fazla katkıda bulunmak üzere inisiyatife aktif katılımını sürdüren Rusya'ya övgüde bulundu. Lavrov ise Rusya ve Çin'in ikili ilişkileri geliştirme konusunda iyi bir ivme yakaladığına işaret ederek, Çin ile yakın stratejik iletişimi sürdürmek ve tatbiki işbirliğini her alanda derinleştirmek istediklerini belirtti. Putin'in Çin'de Xi ile görüşmeyi ve foruma katılmayı sabırsızlıkla beklediğini ifade eden Lavrov, etkinliğin başarıyla geçeceğinden emin olduğunu kaydetti.

İki taraf ayrıca Birleşmiş Milletler, Shanghai İşbirliği Örgütü, BRICS ve diğer çok taraflı platformlarda işbirliğini güçlendirme çabalarına ilişkin stratejik koordinasyon yürüttü. Taraflar görüşmede Filistin ve İsrail arasındaki gerilim hakkında da görüş alışverişinde bulundu. Wang, Çin'in sivillere zarar veren her türlü eylemi kınadığını ve uluslararası hukuku ihlal eden her türlü eyleme karşı olduğunu yineledi. Bakan, bu konuda BM Güvenlik Konseyi'nin önlem alması ve büyük ülkelerin aktif rol oynaması gerektiğini vurguladı. Şu anda en öncelikli görevin, ateşkes sağlanması ve savaşın durdurulması olduğunu kaydeden Wang, daha büyük ölçekli bir insani krizin önlenmesi için iki tarafı müzakere masasına yeniden oturtmanın ve acil insani yardım kanalları kurulmasının önemini vurguladı.
Wang, benimsenecek temel yaklaşımın iki devletli çözümü hayata geçirmek, daha kapsamlı bir uzlaşı için çalışmak ve Filistin halkının meşru haklarının iadesi için bir takvim ve yol haritası belirlemek olduğunu ifade etti.