NEW YORK, 25 Eylül (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, korumacılığın Avrupa'nın rekabet gücüne büyük zarar verdiğini ve ticaret savaşı başlatmanın Avrupa'nın ve Çin'in çıkarlarıyla örtüşmediğini belirtti. Wang söz konusu açıklamayı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Diplomatik Danışmanı Emmanuel Bonne ile Salı günü gerçekleştirdiği görüşmede yaptı.

Wang, Avrupa'nın samimiyet gösterip ticari anlaşmazlıkları karşılıklı olarak kabul edilebilir tarzda çözüme kavuşturmak üzere Çin ile ciddi istişarelerde bulunması temennisini dile getirdi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Çin'in reformlarını kapsamlı şekilde derinleştirmeye ve üst düzey dışa açılma hamlesini genişletmeye kararlı olduğunu kaydederek Fransa'nın iki ülke arasındaki karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini artırıp genişletme fırsatını değerlendirmesinden memnuniyet duyacaklarını belirti.

Bonne ise Fransa'nın yapay zeka ve okyanus gibi alanlarda Çin ile işbirliğini güçlendirme ve ikili yatırımları artırmayı sürdürme konusunda istekli olduğunu söyledi. Bonne, Avrupa ile Çin'in aralarındaki farklılıkları istişare yoluyla tamamen çözüme kavuşturabileceğini ve bir ticaret savaşından kaçınmak üzere çaba sarf edebileceğini söyledi. Wang aynı gün Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile de bir araya geldi.

Çin araştırma gemisi: Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e ait gemiler tarafından taciz edildik Çin araştırma gemisi: Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e ait gemiler tarafından taciz edildik

Hem Çin'in hem de Fransa'nın önde gelen bağımsız ülkeler olduğuna dikkat çeken Wang, Çin-Fransa ilişkilerinin sürekli şekilde verimli gelişimini teşvik için iki tarafın karşılıklı saygı çerçevesinde hareket etmeye devam etmesi, karşılıklı fayda temelinde işbirliği yapması ve karşılıklı öğrenmeye yönelik etkileşimi artırması gerektiğini söyledi. Barrot ise Fransa'nın her zaman tek Çin ilkesine bağlı kaldığını, Çin ile işbirliğini güçlendirmeye kararlı olduğunu ve bu pozisyonun değişmeyeceğini ifade etti. Fransa'nın da Avrupa Birliği'nin de Çin ile ticaret savaşına girmek istemediğini vurgulayan Barrot, adil ticarete yönelik yolların bulunması temennisinde bulundu.

Kaynak: rss