Çin

Çin Dışişleri Bakanı Wang: Çin ve AB karşılıklı güven ve işbirliğini artırmalı

Abone Ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 26 Eylül (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 79. oturumu sırasında Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, Çarşamba günü gerçekleşen görüşmede Borrell'in AB'nin üst düzey diplomatı sıfatıyla iki taraf arasında karşılıklı güven ve işbirliğini geliştirme konusundaki kararlılık ve çabalarını takdirle karşıladığını söyledi.

Wang, Çin ile AB arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin, iki tarafın da yararına olduğunu, iki tarafın temel ve uzun vadeli çıkarlarıyla uyumlu olduğunu ve uluslararası toplumun beklentilerini yansıttığını ifade etti. Wang, çalkantılı ve iç içe geçmiş zorluklarla dolu bir dünyada Çin ve AB'nin karşılıklı güveni ve yakın işbirliğini artırması, karşılıklı saygı sergileyip birbirlerinden bir şeyler öğrenmesi, uluslararası ve bölgesel durumun istikrarına ve insanlığın gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunması gerektiğini belirtti.

Wang, AB'nin stratejik özerkliğini sürdürmesi, dış müdahaleleri ortadan kaldırması ve Çin-AB ilişkilerinin sağlam ve istikrarlı gelişimini desteklemesi temennisinde bulundu. Borrell ise Çin'in yükselişinin, durdurulamaz bir tarihi eğilim olduğunu söyledi. Güçlü bir ülke olan Çin'in daha da güçlenmeye devam edeceğini belirten Borrell, dünyanın Çin'e ihtiyacı olduğunu ve Avrupa'nın da Çin'le işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini dile getirdi. Dünyanın artan zorluklar ve ortaya çıkan çatışmalar yüzünden artık güvenli bir yer olmadığına dikkat çeken Borrell, ülkelerin barış ve güvenliği sürdürmek için birlikte çalışması gerektiğini söyledi. İki taraf, Ukrayna'daki kriz konusunda da görüş alışverişinde bulundu.